Interview met Ira Otto over haar bruidsboutique Pani Moda

Wie ben je?

Ik ben Ira Otto, eigenaresse van Bruidsboutique Pani Moda, ontwerpster van exclusieve bruidskleding. Al 18 jaar mag ik de bruiden kleden en de laatste 4 jaar heb ik mij gespecialiseerd in het ontwerpen van bruidsjurken voor klanten, die een unieke trouwjurk willen. 

Ik wil graag dat elke vrouw een jurk kan dragen, die haar persoonlijkheid en unieke uitstraling weerspiegelt. Ik houd van mooie kleding en ben dol op stijlen en ontwerpen. Ik richt me volledig op de wensen van mijn klant, zodat ik een duidelijk beeld krijg wie ze is als persoon. Verder geniet ik heel erg van de creatieve uitwerking van het idee tot het eindresultaat.  

Verder ben ik Oekraïens en dat heeft ook impact op mijn persoonlijke groei als ondernemer in Nederland.  Ik heb een periode gehad, dat ik me heel onzeker voelde door mijn taal, daardoor kon ik niet groeien. Toen heb ik het aanvaard als een uitdaging, als iets wat ik wel kan veranderen, door de taal beter te gaan leren, maar ook mijn focus te verplaatsen van iets wat ik niet heel goed kan, naar iets wat ik wel heel goed doe. En dat heeft mij enorm geholpen.  Toch kost het mij nog steeds wat meer moeite om teksten te schrijven, dan voor de gemiddelde Nederlander. Ik geloof dat je als een mens altijd bezig moet blijven met jezelf te ontwikkelen.  En naar mate mijn persoonlijke groei toeneemt, zie ik het gelijk terug in mijn onderneming.  

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik ben getrouwd en heb 5 kinderen, dat is echt mijn kostbaarste bezit.
Daarnaast houd ik van sporten, lezen en piano spelen. Ik ben iemand die altijd iets nieuws aan het leren is. Ik plan mijn onderneming om mijn gezin heen. Want mijn familie heeft voor mij altijd de eerste prioriteit. Maar de tijd voor mijn persoonlijke ontwikkeling is ook schaars. Ik ben niet een moeder die haar tijd 100% besteedt aan de kinderen. Ik ben altijd op zoek naar balans, daar heb ik een zekere ervaring mee opgebouwd.  Alles blijft continu veranderen en dat geeft mij het gevoel van eigen verantwoordelijkheid, het besef dat ik een auteur van mijn eigen leven ben. Dat geeft mij ook weer energie om te reflecteren en te onderzoeken wat ik eigenlijk wil.  

Ik ben mijn onderneming begonnen vanuit mijn woonkamer. Eigenlijk vanuit het niets kwam er een mooi bruidswinkel tot stand. Ik heb voor een stapsgewijze manier van groeien gekozen zonder drastische sprongen. Dat heb ik altijd heel eng gevonden. Nu heb ik weer een duidelijke visie voor mijn zakelijke ontwikkeling. Ik heb veel te lang alles zelf gedaan en hulp vragen is geen sterke kant van mij. Daar werk ik nu heel bewust aan. Want in de toekomst zie ik mezelf met een professioneel team om me heen.  

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Het ondernemen leek mij een mooie manier om werk te kunnen combineren met een gezin. Dat bleek heel goed bij mij te passen.

Ik ben iemand die van uitdagingen en vrijheid houdt. Ondernemen geeft mij niet alleen dat, maar ook de ruimte voor initiatief nemen en het weten dat alles aan mij is. Het gevoel van eigen verantwoordelijkheid genereert voor mij veel energie.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Het is echt mijn eigen manier van werken die mijn bruidswinkel maakt, tot wat die nu is. Mijn bruidscouture is mijn persoonlijke brand. Ik deel met mijn klanten veel persoonlijke belevenissen, ik spreek ze aan op Instagram en ik laat ze zien dat mijn bedrijf een deel van mij is.  Mijn persoonlijke waarden komen vaak overeen met de waarden van mijn klanten. Ik ben christen en dat mag je ook terugzien in hoe ik zaken doe. Ik focus op de relatie met mijn klanten, zodat ze zich in de winkel thuis voelen. Daarnaast ben ik heel precies in wat ik doe en dat zie je terug in de kwaliteit van mijn werk.    

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ja zeker. Ik dacht, dat het uitoefenen van je beroep genoeg is. Ik realiseerde mij dat ondernemen iets is wat je moet leren, daar horen bepaalde zakelijke vaardigheden bij, die eigenlijk niets te maken hebben met je professionele vaardigheden. Ik zoek nu ook hulp bij anderen om een betere ondernemer te worden.  

Wat is je toekomstvisie?

Als ik in de toekomst zou kunnen kijken dan zie ik het al helemaal voor me. Ik heb een leuk professioneel en gedreven team met meiden, die net als ik houden van bruidsmode, zelfontwikkeling, uitdagingen en initiatief nemen. Ik ben dan bekend in heel Nederland als bruidsmodeontwerpster en mijn label “Pani Moda” staat bekend vanwege zeer hoogwaardig kwalitatief persoonlijk ontwerp. Mijn missie is dat elke vrouw een jurk kan krijgen, waar ze haar eigen unieke persoonlijkheid mee uitstraalt. In de toekomst heb ik ook mijn eigen bruidslijn voor christelijke bruiden. 

En ik wil een grotere ruimte met veel licht in een karakteristiek pand, met open werkruimte, waar de coupeuses werken, de bruiden kunnen dan gelijk zien wat er bij ons gebeurt. 

 

Contactpersoon

Ira Otto

Onderneming

Pani Moda

Website

panimoda.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!