Interview met Anouck Andes over haar onderneming als holistische ondernemerscoach

Wie ben je?

Ik ben Anouck, 32 jaar en woon samen met mijn tevens ondernemende partner in het gezellige Den Bosch. Als Holistisch Ondernemerscoach help ik vrouwelijke ondernemers zichzelf opnieuw te prioriteren voor een betere work-life balans.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen? 

Ik ben jaren geleden al eens eerder ondernemer geweest. Destijds werkte ik als stress & burn-out coach. Tot, ironisch.. ik mezelf bijna over de kop werkte. Ik ben toen weer terug in loondienst gegaan waar ik bij verschillende organisaties als teamcoach heb gewerkt. Tot het ondernemen weer begon te lonken. Ik ben afgelopen juni opnieuw voor mezelf gestart, maar dan op mijn voorwaarden. En dat  bevalt me enorm goed!

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Omdat ik binnen organisaties vaak het gevoel had maar een fractie te kunnen geven van wat ik in huis had voelde ik vaak weinig voldoening. De combinatie van mijn kennis (Organisatiepsychologie, NLP coaching en Psychotherapie) en ervaring (ondernemen en een netwerk van ondernemers) wilde ik meer kunnen toepassen. Ik hoor veel vrouwelijke ondernemers praten over een onmogelijke werk-privé balans. Omdat ik mezelf hierin herkende vanuit mijn eerdere situatie ben ik me hier meer in gaan verdiepen.   

Met name vrouwen lijken hier extra belast mee te zijn. Vrouwen leggen de lat hoger, zijn strenger voor zichzelf, voelen de druk van het huishouden en gezin over het algemeen meer dan mannen. Er is ook nog een soort overtuiging dat je een ‘powervrouw’ bent als je al deze facetten op hoog niveau kunt beheersen. Maar waar staan deze vrouwen zelf in hun leven? Vaak uit verbinding met zichzelf, cijferen zichzelf weg en halen een kortstondige voldoening uit het aftikken van doelen die bijdragen aan deze rollen. Hierna voelen ze zich vaak leeg en uitgeblust.

Veel van deze vrouwen voelt zich schuldig als ze zichzelf op de eerste plek zetten. Dit voelt egoïstisch. Ze dragen nu eenmaal veel verantwoordelijkheid. Daarnaast leven ze vaak met gedachten in de toekomst; ‘Over x-jaar als mijn onderneming helemaal staat, dan kan ik rustiger aan doen’. Terwijl het leven nu is. Je offert kostbare momenten op voor een idee in je hoofd. Natuurlijk begrijp ik als geen ander dat het noodzakelijk is om als ondernemer een plan voor de toekomst te hebben. Maar niet ten koste van.

Uit al deze verhalen is mijn aanbod geboren. Een traject van 6 maanden waarbij we ons richten op weer terug ‘in je lichaam’ landen, voelen wat je behoeftes zijn en hiernaar handelen. De belemmerende overtuigingen die de kop op steken tackelen we en maken plaats voor helpende gedachten. We koppelen deze aan waarden en drives waardoor we meer gedrag laten zien wat past bij wie we willen zijn. Waar we échte voldoening uithalen én ook groeien in zelfvertrouwen. Het resultaat? Meer gevoel van geluk, kunnen genieten met je volle aandacht van de dingen die écht belangrijk voor je zijn. Zonder schuldgevoel. 😉

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Omdat ik anderen hierin begeleid merk ik dat ik hier bij mezelf erg veel aandacht aan besteed. Voor mij werken vaste routines erg goed. Het kost me minder energie en daarnaast werkt het efficiënter om me te kunnen focussen op mijn werkzaamheden als ondernemer. Ook begrijp ik dat iedere dag anders is en sommige dagen gewoonweg drukker zijn dan anderen. Wat ook helemaal oké is. Het idee is niet om het nooit meer druk te hebben. Het idee is om bewust te zijn van wat er gebeurt, te voelen wat ik nodig heb en hierop te reageren vanuit zelfcompassie. Mindfulness is dan ook iets wat ik zelf veel toepas. Regelmatig inchecken bij mezelf is een simpele techniek die iedereen kan leren.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ik geloof vooral dat ikzelf dat ben. Er zullen vast meer coaches zijn die een holistische aanpak hebben en ook werken met vrouwelijke ondernemers. Er zullen ook zeker veel meer coaches zijn die NLP toepassen of psychotherapeut zijn. Maar niemand is zoals ik zelf ben. En dat maakt mijn onderneming uniek. De persoon die ik ben. De energie die ik inbreng. Wat ik van mezelf laat zien en voelen is hoe je kunt verbinden met anderen en die verbinding is uniek.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Haha, om eerlijk te zijn had ik verwacht dat ik al een booming business zou hebben omdat bij mijn vorige onderneming mijn agenda overspoelde. Ik merk dat ik mezelf weer helemaal opnieuw op de kaart moet zetten en weer bij nul moet beginnen. Dit heb ik wel onderschat maar maakt het ook wel mooi. Ik kan nu veel bewuster het proces doorlopen en op een tempo wat meer bij mij past werken.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Dit klinkt misschien een beetje flauw maar nee, ik geloof dat ieder proces je iets bijbrengt en leert. Als ik dit had vermeden door fouten niet gemaakt te hebben, wat had ik er dan van geleerd?

Wat is je toekomstvisie?

Als het mijn business betreft zou ik me echt willen door-ontwikkelen tot expert op het gebied van mindfulness omdat ik hier zelf erg in geloof. Om dan te spreken op events of te schrijven voor bladen en blogs. Daarnaast wil ik me meer richten op groepswerk omdat ik de dynamiek zo ontzettend leuk vind. Daar word ik echt blij van! Ik zou mijn coaching traject dan willen uitbouwen tot online programma waar ik meer vrouwen mee kan bereiken. Om zodoende het programma meer toegankelijk te maken. Ik werk nu namelijk steeds met maximaal 10 klanten per periode wat het vrij exclusief maakt. Maar ik wil de mooie 1:1 gesprekken ook niet missen dus daar moet ik dan nog iets voor bedenken haha 😊

Contactpersoon

Anouck Andes

Onderneming

De Holistische Ondernemerscoach

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!