Interview met Lauriane Almeda van Almeda Production House

Wie ben je?

Ik ben Lauriane Almeda, 27 jaar jong en creative Director, filmmaker, producent en schrijfster. Een creatieve duizendpoot en eigenaresse van Almeda Production House.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Voordat ik begon met ondernemen werkte ik in de HR-branche als consultant en recruiter. Daarnaast werkte ik ook als model in binnen en buitenland. Dit doe ik af en toe nog steeds.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Als je mij had verteld dat ik ondernemer zou worden had ik dat never nooit geloofd! Haha! Ik was 21 en zat op de Haagse Hogeschool tijdens mijn studie Human Resource Management toen ik voor de minor Ondernemen koos. In die minor kregen we de opdracht om een uniek bedrijf op te zetten, eigenlijk fictief. Ik koos ervoor om een modellenbureau met meer diversiteit in de fashion industrie op te zetten. Omdat je op dat moment vrijwel geen donkere modellen zag. Op gegeven moment kwam mijn docent erachter dat ik zelf model was en hiervoor ook reisde en betaald kreeg.

Toen heeft hij mij uit de fictieve groep gehaald en in de “serieuze” groep gezet met studenten die al een business hadden, een stapje verder waren én hier ook al geld mee verdiende. Hier baalde ik enorm van en wilde ik helemaal niet. Ik wilde gewoon mijn 15 punten behalen en door. Doordat ik in de serieuze groep zat werd ik gedwongen om een serieus businessplan te maken en marktonderzoek te doen.

Mijn docent was extra streng voor mij en zorgde ervoor dat ik het echt serieus ben gaan aanpakken. Ik bleef smoesjes verzinnen waardoor het niet kon werken. Tijdens een brainstormsessie kwamen we toen op het idee om een fashion show te organiseren op school om te kijken of mijn idee haalbaar was.

Ik heb me rot gewerkt! Om het projectplan af te krijgen, het event te organiseren, 1 maand lang was ik dag en nacht bezig. Uiteindelijk was het event een daverend succes met 20 modellen, 4 designer, een heel team van visagisten, fotografen. Zie hier!

Achter af gezien is dit het beste wat mij ooit is overkomen. “God works in mysterious ways” zeg ik altijd. Ongelofelijk dat mijn leven zo veranderd is door die ene minor toen. De eerste paar jaar waren lastig en ik wist ook helemaal niet wat ik aan het doen was.

Achteraf denk ik ook wauw! Ik was superjong en had zoveel hooi op mijn vork! Bizar en superknap eigenlijk. Stapje voor stapje ging ik samen met mijn zus meer doen en ik was er snel achter dat model management niks voor mij was. Mijn modellen werden steeds meer gevraagd voor videoclips dus ik ben daar meer op gaan focussen. Uiteindelijk ben ik de gehele productie op me gaan nemen en elke opdracht werd groter. Nu werken we samen met grote merken in verschillende landen.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik heb het voordeel dat ik nu op een tropisch land woon. 1,5 jaar geleden ben ik naar Ghana verhuisd omdat de meeste klanten hier wilde filmen. Ik had het niet meer naar me zin in Nederland, ik wilde graag internationaal werken dus vond dit ook een mooie kans om mijn business uit te breiden. De dag begint hier vroeg omdat het zo warm is, rond 5/6 uur is men al wakker en begint met werken. Dus ik sta elke dag rond 6 en 7 uur op en dan plan ik mijn dag. Het werk als creativeling is heel onregelmatig dus ik maak elke ochtend na mijn gebed en meditatie een planning voor mijzelf. Dat helpt en zorgt voor minder stress en druk als iets niet lukt. Ik doe wel elke dag een dutje, soms meerdere zelfs haha. Het is tussen 12/14u veel te heet en als je om 6 uur al op bent dan heb je er al een halve dag op zitten. Het is niet realistisch om 8 uur door te blijven werken net als in Nederland, dus daar moest ik echt van af stappen.

Verder probeer ik 3x per week naar de gym te gaan en plan ik geen afspraken meer op zaterdag en zondag omdat ik dan meestal events heb. Ik probeer minstens 1x per week buiten de deur te werken en een lekkere lunch te doen. Schrijven doe ik meestal avonds of s ’nachts. Er is eigenlijk niks wat ik niet kan doen, ik reis erg veel omdat mijn werk heel remote is. Dit wilde ik heel graag dus ik heb ervoor gezorgd dat ik mijn leven zo heb ingedeeld. Ik heb daar erg geluk mee maar ik denk ook dat als je iets wil moet je het voor jezelf creëren.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ik was destijds de enige die donkere, mooie elegante modellen aanbood voor videoclips. Wat mijn concept uniek maakte is dat ik geen naakt, twerken of sexy deed. Maar ik wilde echt de schoonheid van de donkere vrouw naar voren brengen. In het begin was ik erg nerveus hierover omdat het zo’n bijzonder kleine niche is maar uiteindelijk kwamen al mijn klanten speciaal voor mijn prachtige modellen. Omdat ik zelf jarenlang als model heb gewerkt wist ik heel goed wat de knelpunten waren en wat klanten en modellen nodig hebben. Dat is uiteindelijk mijn sterkste kracht geworden. Zo is de overgang van Almeda Models naar Almeda Production House uiteindelijk ook gekomen.   

De kennis en expertise die ik aanbied maakt mijn onderneming zeker uniek. Alle concepten creëer ik zelf van scratch in mijn schetsboek, dit zie je terug in de kwaliteit van mijn producties, alle details kloppen en ik neem de tijd om te luisteren naar mijn klanten.

Daarnaast werk ik ook als Creative Consultant voor diverse merken om ervoor te zorgen dat hun content op de juiste manier over komt bij hun doelgroep. Hierbij help ik ook bij het creëren van meer diversiteit in de content die zij willen promoten.

Op dit moment zit ik dus in Ghana en mijn klanten komen grotendeels nog steeds uit Europa. Dit zijn creatives, artiesten en merken die graag iets willen produceren in Ghana. Een videoclip, art gallery, fotoshoot, brand campaign bijvoorbeeld. Ik zorg er dan samen met mijn team voor dat alles geregeld is, er gefilmd kan worden en zij uiteindelijk met t prachtige resultaat terug keren naar Nederland. Uiteindelijk wil ik dit in meerdere landen in Afrika doen, het creëren van bruggen om de lokale talenten te verbinden met talent uit het buitenland.

Ik ken tot nu toe niemand die doet wat ik doe, als dat niet uniek is dan weet ik het niet haha! 😊

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

De kracht die je hebt als je voor ondernemen kiest en de inspiratie die je voor een ander kan zijn. Je zit soms zo erg in je eigen bubbel dat je soms niet merkt hoe snel je groeit. Alles wat je wilt kun je creëren voor jezelf.

Ik leeft nu vrijwel mijn droomleven en ben nog steeds bezig met het opbouwen hiervan. Geloof niemand die zegt dat iets niet voor je is weggelegd. Als ondernemer ben je veel alleen. Je zult soms veel moeten opofferen voor een droom die alleen jij kunt zien. Voor mij was dat verhuizen naar Ghana, in het begin was het soms moeilijk maat nu de vruchten zich afwerpen was het meer dan waard!

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Ik heb best een grote sprong gemaakt toen ik begon met ondernemen alles ging meteen heel goed, heel snel en werd meteen heel groot. Dit had ik niet verwacht dus ik raakte in paniek en klapte dicht. Nu denk ik wauw, dat was het teken dat er ruimte was voor mijn idee en dat mensen het echt nodig hadden.

Dus ik zou zeker meer de tijd nemen om te begrijpen dat wat ik doe uniek is. Creëren kost nou eenmaal tijd. Zorg ervoor dat je zelf klaar bent voor je eigen onderneming, ik was dat zelf niet. Nu kan ik natuurlijk inzien dat ik superjong was daarnaast kom ik ook niet uit een ondernemersfamilie. Ik had geen idee en kende geen voorbeeld in mijn omgeving. Ik voelde me soms heel erg klein in bepaalde ruimtes.

Maar dat geeft niet!

Ik zou nu tegen mijzelf zeggen: Niet zo streng zijn, weest zacht voor jezelf! Groeien doet pijn en dat is normaal. Maar geef men ook de tijd om te wennen aan jouw skills.

Wat is je toekomstvisie?

Mijn droom was altijd het hebben van een internationale productiehuis, die droom is aardig gelukt! Ik weet nog niet of ik het perse grootschalig wil. Maar ik denk dat voor mij belangrijk is dat ik het leuk vind wat ik doe. Een jaartje naar LA om daar een film te produceren bijvoorbeeld, creative director zijn van een tof merk, er zijn nog zoveel dingen die ik graag wil doen.

Mijn droom is dat Almeda Production House echt een “house hold name” wordt. Oh je wilt een film schieten in Kenya? Dan moet je Lau echt bellen! Blijven groeien maar ook het leuke behouden. Voor Almeda Production House is de visie om stabiel te zijn, een vaste aantal klanten in binnen en buitenland, dat we zichtbaar blijven en topproducties kunnen blijven aanbieden!

Contactpersoon

Lauriane Almeda

Onderneming

Almeda Production House

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!