Interview met Martine Dijkstra van StyleBoxes

Wie ben je?

Ik ben Martine Dijkstra, eigenaar en oprichter van zowel de webshop StyleBoxes voor dames fashion met personal shopping en BlackBoxes voor marketing, adviseren en begeleiden van andere ondernemers. Qua persoonlijkheid ben ik een tikje eigenwijs en een echte doorzetter. Altijd 5 stappen vooruit denkend waardoor iedereen scherp blijft. Daarnaast zie ik altijd mogelijkheden en nieuwe kansen om te verbeteren, sterker te worden of op te vallen.

“Ik hou ervan om andere ondernemers te helpen!”

Ik hou ervan om andere ondernemers te helpen! Dit doe ik zowel door een stukje advisering vanuit mijn eigen opgedane ervaring als ondernemer, als door het verbinden van mensen of bedrijven met een enthousiasme dat snel overgenomen wordt en daardoor ook een enorm positieve energie geeft.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik ben begonnen tijdens en na mijn studie als hostess / gastvrouw bij een hostessbureau en cateringorganisatie. Daarna heb ik als reisleidster gewerkt, ontstaan uit mijn ambitie om te reizen.

Toen ik op een bepaald moment meer behoefte had aan vastigheid, ben ik gaan werken als intercedente bij Manpower. Maar het buitenland bleef interessant en ben o.a. daarom als stewardess gaan vliegen bij KLM, dit heb ik  7 jaar gedaan. Ik hou van het ontdekken van nieuwe plekken, culturen en invloeden. Hier word ik oprecht gelukkig van, ik haal veel positiviteit uit nieuwe dingen. Maar het ondernemerschap dat ik als kind al interessant vond bleef trekken, daarom heb ik toen een productfotografie studio opgestart. Een eigen zaak waarin ik alle creativiteit, vrijheid en ambities in kwijt  kon.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Omdat ik altijd bezig kan zijn met het opzetten van nieuwe dingen en het opdoen van nieuwe ervaringen. Daarnaast help ik graag andere ondernemers en mensen.

“Vanuit mijn tijd bij KLM heb ik dus in 2008 mijn eerste bedrijf Studio Linkshandig opgebouwd.”

Vanuit mijn tijd bij KLM heb ik dus in 2008 mijn eerste bedrijf Studio Linkshandig opgebouwd. Studio Linkshandig was 1 van de bekendere fotostudio’s in Nederland op het gebied van productfotografie voor fashion, webshops en retail. Na 11 jaar ben ik hiermee gestopt zodat  ik me kon richten op het adviseren en begeleiden van andere ondernemers. Via mijn bedrijf BlackBoxes ben ik dat gaan doen op het gebied van marketing voor o.a. een nieuw fashion label en voor het bedrijf Simply Made. Maar ook heb ik een toffe opdracht gedaan voor Otrium. Daar heb ik een Inhouse fotostudio vanaf niks opgebouwd tot een vol werkende studio.  En ik ben blijven fotograferen voor alleen de leuke opdrachtgevers.

Naast de marketing en fotografie klussen via BlackBoxes ben ik uiteindelijk mijn online webshop StyleBoxes begonnen. Het verlangen om ooit een eigen webshop te beginnen bleef en daar heb ik gehoor gegeven. Maar wel op mijn eigen manier. Naast StyleBoxes maak ik nog steeds tijd vrij om andere ondernemers te helpen.

StyleBoxes is een goede mix van mijn ervaringen en interesse in de mode. Iedere vrouw kan extra hulp gebruiken bij het stylen van zichzelf. Vrouwen vragen vaak advies bij elkaar. Maar je wilt ook weleens graag leren om op de juiste manier naar jezelf te kijken. Hoe kan je er het leukste uitzien, welke kleuren verstreken mij en wat moet ik dragen naar een netwerkevent? Om antwoord te geven op deze vragen is StyleBoxes er. Wij willen graag vrouwen helpen met deze vraagstukken op een laagdrempelige manier. Samen met stylisten gaan we voor de kracht van de vrouw.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Goed plannen, je bent nooit vrij als ondernemer. Ondernemen is geen 9 tot 5 job, je bent er altijd mee bezig. Omdat je doet wat je leuk vindt en het  van jezelf is, is dat ook niet erg.

Naast moeder, vrouw en vriendin blijf ik toch altijd die ondernemende geest houden.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

StyleBoxes is door vrouwen en voor vrouwen, omdat wij elkaar versterken als vrouwen.

Bij StyleBoxes geven we vrouwen de boodschap dat ze zichzelf mogen en moeten zijn, iedereen is mooi! Sommige vrouwen hebben alleen net even dat steuntje in de rug nodig om dat zelf te zien. Een hele make-over om dit te bereiken is niet nodig, een kleine touch (wie ben je en wat wil je uitstralen) is al voldoende om je beste ik zelf naar boven te halen.

Wij willen je helpen om je hier bewust van te maken op een toegankelijke manier.

Je ziet inmiddels dat meerdere websites ook advies aanbieden of filter mogelijkheden op lichaamstypes. Deze websites bieden het vaak echter meer globaal aan en duiken niet dieper in de styling. StyleBoxes biedt juist wel persoonlijke begeleiding. Alle vragen, hoe groot of klein ook, kunnen direct gesteld worden en je krijgt meteen antwoord. Deze antwoorden kom je vaak op een andere webshop niet tegen.

StyleBoxes gaat ook meer in op de psychologische kant van het stylen. Waarom voel je je beter in bepaalde stijlen? Wat doen bepaalde kleuren met je en voornamelijk de vraag, wat wil je uitstralen ermee? Op deze manier wordt het online shoppen een ervaring waar je ook meer over jezelf leert. Door daar met andere mensen over je onzekerheden te praten kom je vaak tot de beste ideeën. Dit willen we ook bereiken met StyleBoxes, vrouwen er bewust van maken dat je het niet alleen hoeft te doen, je kan en mag hulp vragen.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Altijd, je begint vol enthousiasme en creatieve ideeën en dan is de werkelijkheid soms toch anders. Als je een onderneming begint en zelf altijd heel erg  enthousiast bent, valt het zwaar als anderen minder enthousiast zijn. Je mist soms dezelfde inzet en dezelfde kracht die je er zelf in stopt.Logisch en verklaarbaar maar ik trap er iedere keer weer in.

Betrokkenheid is vaak toch anders dan je verwacht, want een ondernemersgeest is een unieke geest. Je leert dus ook om verwachtingen bij te stellen, want als het je eigen onderneming is dan is het toch anders.

Als ondernemer moet je ook soms over dingen heen stappen, jezelf presenteren en naar voren plaatsen. Mensen kopen van mensen en niet van bedrijven. Dat vind ik lastig, maar uiteindelijk werkt het wel. Hiermee plaats je jezelf alleen wel meteen in de spotlight waardoor je toch jezelf in zekere zin over een bepaalde mate van gêne heen moet zetten, zoals het bewust zijn hoe anderen over je denken of praten. Soms is het maar gewoon doen en hopen op positieve reacties van anderen.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Hier moet ik echt even over nadenken, misschien het stukje dat na Studio Linkshandig ik met 5 dames personeel heb gewerkt. Dat maakt dat ik nu wel wat huiverig ben voor het opnieuw werken met vast personeel. Dit zou ik niet zomaar even nog een keer doen. Nu werk ik bijvoorbeeld veel met freelancers  Verder is er niet echt iets wat ik opnieuw zou doen, alles wat ik gedaan heb heeft mij tot hier gebracht. Achteraf kijken is altijd makkelijk maar de leerweg is zo groot, ondernemend en persoonlijk, en heeft me gemaakt tot wie ik ben. Iedereen kan ondernemen, maar niet iedereen kan het volhouden.

Wat is je toekomstvisie?

Ik vind het heel leuk om met andere mensen samen te werken en ondernemende mensen om me heen te hebben. Hier word ik gelukkig van en dit wil ik ook blijven doen! Ik wil mensen blijven helpen en verschillende opdrachten tegelijk blijven doen, zowel als ondernemer als via StyleBoxes. Ik wil vrouwen helpen om zichzelf in hun eigen kracht te zetten. Van StyleBoxes wil ik echt iets groots maken! Niet alleen in Nederland maar ook Europees en misschien zelfs wereldwijd. Voor BlackBoxes zoek ik vrouwen die geïnspireerd raken door mijn ervaring en wie ik op weg kan helpen ook te groeien naar iets moois, groots of om hun doel te bereiken.  Wat belangrijk is voor deze vrouwen, dat is waarmee ik wil helpen.

Contactpersoon

Martine Dijkstra

Onderneming

StyleBoxes

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!