Interview met Susan van Fit by Nature

Wie ben je?

Mijn naam is Susan Gerl. Ik help drukke zzp’ers van stress naar rust door met bloedonderzoek de oorzaak van hun stressklachten in kaart te brengen. Zo weet je precies waar voor jou de prioriteit ligt om mee bezig te zijn. Zo kun je relaxed blijven ondernemen en voorkom je uitval. Iets wat voor jou als zelfstandig ondernemer meer risico met zich meebrengt dan wanneer je in loondienst werkt. Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg, maar ook online.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik heb jaren als docent in het voortgezet onderwijs gewerkt.
Tijdens de eerste jaren van mijn ondernemerschap heb ik mijn baan in loondienst en mijn praktijk gecombineerd. Een paar jaar geleden heb ik weer even een uitstapje naar het onderwijs gemaakt, naast mijn bedrijf, bij de MBO-opleiding Voeding & Voorlichting.
Sinds 2021 focus ik me weer volledig op mijn praktijk.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Dat is niet van de één op de andere dag gebeurd. In 2013 ben ik met mijn praktijk Fit by Nature begonnen. Eerst kleinschalig, als Natuurvoedingsadviseur. Naast mijn baan als docent Engels in het voortgezet onderwijs.

In de loop van de jaren heb ik mezelf steeds verder ontwikkeld.

Dit is eigenlijk op een hele natuurlijke manier gegaan nadat ik in een burn-out terecht kwam.
Ik, “of all people”, met energie voor 100. Dacht ik. Want ergens houdt het natuurlijk op.
Als je jarenlang steeds te veel hooi op je vork neemt, trekt je lichaam op een gegeven moment zelf aan de noodrem als jij dat niet doet.

Zo gebeurde het dus ook bij mij.

Maar helaas herstelde ik maar niet. Ik ging allerlei trajecten in met als eindresultaat: “U heeft Chronische Vermoeidheid Syndroom. Leer er maar mee leven, want het zit tussen de oren”. En dat moet je dus niet tegen mij zeggen. 
Ik voelde aan alles dat dat absoluut niet klopte. Voor mijn burn-out had ik bakken met energie, at ik volgens het boekje en deed ik 4-5 keer per week een HIIT-training (waarmee ik me achteraf gezien nog meer uitputte, maar dat even terzijde).

Ik ben bij diverse therapeuten geweest om te kijken waardoor ik niet opknapte, met goede en minder goede resultaten. Maar helemaal de oude werd ik niet (wat ook niet de bedoeling is na een burn-out, maar ook dat even terzijde).

In de tussentijd merkte ik dat ik mijn werk als natuurvoedingsadviseur wilde gaan uitbreiden, omdat ik steeds vaker mensen in mijn praktijk kreeg met klachten, die ik tot dan toe maar beperkt kon helpen. Ik ben diverse opleidingen gaan volgen.

Een grote verandering in mijn werkwijze ontstond in 2017 toen ik mijn diploma als orthomoleculair therapeut behaalde.

Door de testmogelijkheden die ik door mijn nieuwe beroep als orthomoleculair therapeut in kon zetten ben ik er zelf achter gekomen waardoor ik niet herstelde: door alle stress was mijn immuunsysteem zo erg onder druk komen te staan waardoor ik een bacteriële infectie gekregen had met de Borrelia bacterie: de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Dat verklaarde voor mij alles.

Ik heb me vooral gefocust op het versterken van mijn immuunsysteem, want langdurige stress is een stille sloper van je weerstand en lijf. Het heeft mij enorm geholpen om vooral rustmomenten in te bouwen in mijn leven, want voor mijn burn-out denderde ik maar door. Door goed op mijn voeding en leefstijl te letten, samen met het gebruik van de bij mij passende supplementen, kwam de verandering die ik nodig had. Ik heb weer energie, voel me sterk en kan weer de dingen doen die ik graag doe!

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik werk in blokken en plan ook heel bewust mijn pauzes hierin. Ik ben iemand die van rust en structuur houdt. Doordat ik zelf mijn tijden kan indelen werkt dat op deze manier voor mij heel fijn.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Dat ik bloedonderzoek doe naar de lichamelijke OORZAAK van stressklachten. Daar is naar mijn mening nog te weinig aandacht voor. De nadruk ligt vaak te veel op praten vind ik.

Als je weet wat je lichaam nodig heeft, dan weet je precies op welk gebied de prioriteit zit in je behandeling, om zo meer rust te krijgen. Denk hierbij aan vitamine- en mineralen tekorten, een verstoring in de (stress)hormonen, een verstoorde darmflora en/of overgevoeligheidsreacties op bepaalde voeding.

En dan kun je wel gaan praten met een psycholoog: maar die tekorten of verstoringen pak je daarmee niet aan.

Daarnaast weet je waar je mee bezig bent als je onderzoek laat doen: veel mensen die voor het eerst bij me komen nemen lukraak supplementen en weten helemaal niet of ze deze nodig hebben. Regelmatig blijkt dan uit onderzoek dat ze deze supplementen helemaal niet kunnen opnemen. Of ze zijn ronduit gevaarlijk bezig met ongewenste combinaties, omdat ze de informatie op de een of andere website gevonden hebben.

Ik zeg daarom ook altijd: meten is weten. Zo krijg je een heel persoonlijk, op maat gemaakt advies.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Dat ik een baan naast mijn beroep als therapeut erbij heb gekregen: ondernemer zijn.
Ondernemen is een vak apart. Dat is iets waar ik de eerste jaren niet zo mee bezig was, omdat ik daar ook niet op gewezen werd.
Je start je praktijk, met je nieuwe beroep en gaat aan de slag. Pas veel later ben ik me echt bezig gaan houden met cijfertjes, marketing, enz.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Een businesscoach inschakelen. Ik heb dit zelf pas gedaan toen ik twee jaar geleden besloot om volledig voor het ondernemerschap te gaan. Hierdoor is mijn bedrijf echt in een stroomversnelling gekomen en ben ik compleet anders tegen mijn werk aan gaan kijken.
Ik kan dan ook echt alle beginnende ondernemers aanraden dit meteen in het begin al te doen. Want hiermee leg je een hele solide basis.

Wat is je toekomstvisie?

Om dé go-to persoon te zijn voor drukke zzp’ers die graag vanuit rust en ontspanning willen ondernemen. Die een stuk zelfzorg en hun lichamelijke gezondheid belangrijk vinden. En zich bewust ervan zijn dat als zij goed in hun vel zitten dit zich ook direct naar hun bedrijf vertaalt.

Want jij bent je bedrijf. Als je goed voor jezelf zorgt, dan zie je dat terug in je bedrijf.

Contactpersoon

Susan Gerl

Onderneming

Fit by Nature

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!