Leidse Lijntjes

Wie ben je?

Mijn naam is Anne Wielenga, ik ben freelance illustrator (en tekstschrijver) onder de naam Leidse Lijntjes. Ik maak gedetailleerde pentekeningen van architectuur en maak tekeningen in opdracht, voornamelijk huisportretten. 

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Na afronding van een bachelor Taalwetenschap en een master Journalistiek ben ik het communicatieveld ingerold. Ik werkte voor een gemeente, een middelbare school, een redactie, een ziekenhuis en uiteindelijk de advocatuur. Hier merkte ik dat ik behoefte had aan afwisseling en vrijheid: gaan ondernemen leek me een perfecte stap!

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik was niet echt gelukkig in mijn toenmalige baan. De sector sprak me minder aan en ik had behoefte aan een maatschappelijke factor in mijn werk. Ik heb een aantal keer gesolliciteerd, maar zonder succes. Toen ik in coronatijd mijn liefde voor het tekenen weer opnieuw ontdekte, ging het allemaal erg snel: nadat ik een tekening op social media plaatste, kreeg ik ontzettend veel leuke reacties. Mensen stonden blijkbaar te springen om een tekening. Ik voelde dat ik hier ‘iets mee moest doen’ en zo is mijn onderneming begonnen.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Het fijne aan ondernemen vind ik dat je zelf je tijd kunt indelen. Ik vind het bijvoorbeeld niet erg om nog tot laat door te werken, als ik hierdoor overdag iets leuks kan doen, zoals afspreken met vrienden, sporten of ontspannen. En ik zorg ervoor dat ik altijd iets gedaan heb wat af moet voordat ik wat leuks kan gaan doen. Zo kan ik me hierna ook beter ontspannen.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

De stijl waarin ik teken ben ik nog niet ergens anders tegengekomen. De gebouwen die ik teken zijn heel erg gedetailleerd en er zit enorm veel tijd en aandacht in. Dat maakt het denk ik wel uniek. 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ik wist het ergens natuurlijk wel, maar misschien heb ik onderschat hoe groot het percentage is dat je aan datgene werkt wat je écht leuk vindt, dus tekenen of schrijven. Communicatie, marketing, social media, een website maken en bijhouden, de boekhouding, aangiftes – het neemt toch een hoop tijd in beslag.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Eerder nadenken over een vruchtbaar verdienmodel en dingen niet te snel te willen doen. Ik ben een impulsief persoon, ook in het ondernemen. Als ik iets in mijn hoofd heb, wil ik ook dat het zo snel mogelijk gebeurt – vaak ook omdat ik er heel enthousiast over ben. Nu probeer ik meer de tijd te nemen voor dingen, wat de kwaliteit hopelijk ten goede komt. 

Wat is je toekomstvisie?

Eigenlijk heb ik bewust geen visie of doel: ik kijk wat er gebeurt en pas me steeds aan de omstandigheden. Ik vind het heerlijk dat ik niet weet waar ik over een half jaar sta. Deze houding heb ik ook wel nodig: ik ga namelijk in het najaar op reis met een camper, om voor lange tijd reizen en werken te combineren. 

Contactpersoon: Anne Wielenga
Onderneming: Leidse Lijntjes
Website: www.leidselijntjes.nl 

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!