Lieke van Casteren | Project Zinvol

Wie ben je?

Ik ben Lieke van Casteren. Onlangs heb ik besloten om me helemaal te gaan richten op wat ik het leukste vind om te doen: een verhaal of een boodschap van een ondernemer vertalen naar een duidelijke tekst. Een tekst die jouw doelgroep wél wil lezen. Een tekst die doelgericht, origineel en daarnaast makkelijk leesbaar is.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Het schrijven van teksten heb ik jarenlang gecombineerd met mijn vaste baan. Ik ben 10 jaar werkzaam geweest in de wereld van kantoorinrichting. De laatste 5 jaar heb ik gewerkt als projectmanager van 2 grote merken, waarbij ik veel kantoorgebouwen heb mogen inrichten samen met afwisselende teams.

In deze functie heb ik ervaring opgebouwd met het vertalen van wensen van klanten naar een realistische planning. Ook heb ik intensief samengewerkt met allerlei disciplines om uiteindelijk gezamenlijk een knallend eindresultaat neer te zetten.

In die 10 jaar ben ik altijd blijven schrijven. Voor allerlei opdrachtgevers, waarbij ik regelmatig het verhaal achter een onderneming heb geschreven en publiceerde op een eigen blog. Ik vond het heerlijk om in mijn vrije tijd hiermee bezig te zijn. Het mooie is dat ik daar nu de vruchten van pluk: het is op z’n zachtst gezegd goed geweest voor mijn netwerk.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Afgelopen jaar merkte ik, dat door de toename van mijn opdrachten als tekstschrijver, het steeds moeilijker werd dit te combineren met mijn vaste baan. En dan moet je keuzes maken. Sinds eind dit jaar ben ik me volledig gaan focussen op mijn eigen onderneming, waarin ik mijn ervaring als projectmanager en tekstschrijver combineer. Vandaar ook de naam: Project Zinvol.

In een wereld waar steeds minder -of anders- gelezen wordt, is het een uitdaging om een boodschap goed over te brengen. Zeker als je ook de juiste doelgroep wilt aanspreken. Deze uitdaging ga ik graag aan met ondernemers.

Het is mijn grootste passie om een bepaalde boodschap te vertalen naar een pakkende tekst. Wanneer de juiste doelgroep deze boodschap oppikt en we beiden tevreden zijn met het eindresultaat, is dat hét puntje op de i voor mij.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Naast de lopende opdrachten, ben ik ook mama van 2 jonge kinderen. Een groot voordeel van gebroken nachten is dat je zelfs hieraan went. Nu sta ik na zes uur slaap fris en fruitig naast mijn bed om te beginnen aan een nieuwe dag. Vervolgens meerdere keren per dag op en neer naar school, zwemles, dansles, hockeytraining. Het bekende recept voor veel jonge ouders.

Als projectmanager werk ik graag met een planning. Thuis dus ook. Boodschappen, huishouden: alles plan ik, samen met mijn vriend, zo goed mogelijk in. ‘Balance is key’ klinkt leuk, maar in de praktijk is het net iets lastiger. Gelukkig hebben we ook onze ouders om ons heen, die regelmatig helpen met oppassen en klusjes. Daardoor kan ik doen wat ik graag wil doen; iets waar ik oprecht elke dag dankbaar voor ben.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

De combinatie als tekstschrijver en projectmanager is opmerkelijk. Doordat ik op grotere (communicatie)projecten vaak samenwerk met andere professionals, ben ik ook in staat om, naast het aanleveren van teksten, een advies te geven over onderwerpen als SEO, SEA en grafische vormgeving.

Ik denk graag mee hoe je binnen een bepaalde periode een project wilt en kunt realiseren. Wie hebben we nodig om dit project te laten slagen? Wat is het budget? Wat is de tijdsplanning? En hoe gaan we zorgen dat het project naar tevredenheid verloopt? Ik word oprecht blij als deze vragen duidelijk zijn beantwoord en werkelijkheid worden. In combinatie met het aanleveren van teksten, maakt dit mijn onderneming zeker uniek, en misschien zelfs wel onderscheidend.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Bij het nemen van mijn keuze om als zelfstandige verder te gaan, heb ik gelukkig een aantal goede adviezen gekregen. Een goed financieel advies, fijne boekhouder, website laten maken, oftewel: niet alles zelf willen doen. Ieder zijn vak. Ik moet zo nu en dan wennen aan het feit dat je ‘nooit klaar bent met werken’. Er is altijd wel iets wat je kunt doen. Dit vraagt van mij dat ik duidelijker mijn grenzen moet aangeven.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Cliché conclusie, haha: toch eerder de keuze te maken om volledig voor mezelf te beginnen. Ik heb de laatste jaren genoten van mijn baan bij mijn voormalige werkgever, maar eerlijk is eerlijk: het was behoorlijk puzzelen in de agenda van mijn vriend en mij. De vrijheid die ik nu heb om zelf te bepalen waar, wanneer en voor wie ik werk, is ideaal te combineren met een (jong) gezin. Als ik in de ochtend een mooi gesprek heb, ’s middags alle aandacht kan geven aan mijn kinderen en ’s avonds het gesprek mag vertalen naar een tekst – heb ik een fijne dag gehad. En dat is waar het om gaat: doen waar je blij van wordt.

Wat is je toekomstvisie?

Op dit moment heb ik 2 langere projecten lopen en vooral veel losse (tekst)opdrachten. Het lijkt mij fantastisch om over enkele jaren een groter team (van zelfstandigen) samen te werken aan opdrachten. Ik vind samen werken én samenwerken heel belangrijk. Samen komen we tot de juiste vertaling van een mooi verhaal, samen zetten we dat puntje op de i. Project Zinvol: voor zinvolle teksten en projecten.

Contactpersoon

Lieke van Casteren

Onderneming

Project Zinvol

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!