Mirjam van der Werff coaching

Wie ben je?

Ik ben Mirjam van der Werff-Wübbels. Ik woon samen met mijn man Arnaud en peuter Nora in Hilversum en ben coach voor ambitieuze moeders die op zoek zijn naar balans tussen ondernemen en het moederschap. Daarnaast het ik samen met een compagnon een service design bureau.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik kom uit een echte ondernemersfamilie, maar zag mezelf niet persé dat pad op gaan. Toch ben ik vrij snel na mijn afstuderen in het ondernemen gerold. Tijdens het schrijven van mijn scriptie werkte ik als bedrijfsleider in een Engelse pub en was ik op zoek naar een baan die paste bij mijn aankomende diploma (ik heb een master gedaan in Imagineering – bedrijfsinnovatie vanuit beleving). Toen ik die droombaan niet kon vinden, ben ik als freelance designer en design coach aan de slag gegaan, zo uiteindelijk mijn compagnon tegengekomen en uiteindelijk samen een service designbureau begonnen.

Tijdens mijn zwangerschap kriebelde het heel erg om weer meer met het coachen te doen, maar nu op een vlak dat heel dichtbij mij staat. Namelijk het combineren van ambities en moederschap op een manier die bij jou past. Ontzettend leuk om te doen en een mooie combinatie met mijn andere bedrijf.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Tijdens mijn zwangerschap merkte ik al vrij snel het verschil dat gemaakt wordt tussen aanstaande vaders en moeders. Waar ik dagelijks de vraag kreeg hoeveel dagen ik thuis met de baby zou blijven, kreeg mijn man die vraag letterlijk nooit. Ik merkte dat ik daar een beetje opstandig van werd, want het voelde heel erg alsof vooral van mij als vrouw verwacht werd dat ik mijn (werk)leven anders zou gaan inrichten en dat het voor mijn man allemaal hetzelfde zou blijven.

In gesprekken met andere (aanstaande) ambitieuze moeders hoorde ik veel herkenning maar ook de struggle hoe daar nou mee om te gaan. Vooral als je eenmaal dat kleine hummeltje in je armen hebt en eigenlijk (tijdelijk) helemaal niets anders wil doen dan hele dagen knuffelen. Hoe richt je nou je week zo in dat je helemaal gelukkig bent met de verdeling tussen je werk of onderneming en het moederschap. En dat je dus zonder mom guilt of ambitie guilt door het leven kan. Daar heb ik mijn coaching omheen gebouwd.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik probeer me zo goed mogelijk op één rol te focussen. Heb ik een werkdag, dan ben ik ook echt full focus bezig met werk. Ik heb een kantoor in huis en werk zoveel mogelijk van daar uit. Op die manier probeer ik de scheidslijn tussen werk en privé te bewaken. Waar je met een kantoor buitenshuis met de reistijd even een overgang tussen werken en gezin creëert, miste ik dat bij thuiswerken. Aan het eind van de werkdag pak ik nu waar mogelijk altijd even een kwartiertje voor mezelf voordat ik de drukte van de avondrun in. Even relaxen, hoofd leegmaken en in privé Mirjam-modus komen. Op mijn mamadag werkt het juist andersom en ben ik full focus bezig met mijn dochtertje, huishouden etc. en werk ik niet – uitzonderingen daargelaten.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ik heb als begin twintiger een burn out gehad, waardoor ik de manier waarop ik werk opnieuw heb moeten definiëren. Een goede balans tussen work en play is daar erg belangrijk bij. Als moeder van een peuter, met een vol sociaal leven, hobby’s, sport én twee bedrijven begrijp ik als geen ander hoe het is om overal vol voor te willen gaan en je dan te realiseren dat er toch echt maar 24 uur in een dag zit. Deze ervaringsdeskundigheid zorgt ervoor dat ik goed begrijp waar andere ambitieuze moeders tegenaan lopen en hoe ik ze daarbij kan helpen.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ik ben vrij spontaan voor mezelf begonnen omdat ik mijn droombaan niet kon vinden. De skills als freelancer had ik, maar de skills voor het ondernemen heb ik echt moeten ontwikkelen. Dat je als eenmansbedrijf echt alle rollen bent, was wel echt even wennen.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Sneller meer mijn eigen hart en weg volgen. Omdat ik best bleu begon te ondernemen, nam ik veel advies aan van mensen die in mijn ogen al verder waren en dus wel zouden weten waar ze het over hebben. Dat niet alle advies goed advies is en dat niet alles wat voor de een werkt voor een ander hoeft te werken, heb ik wel echt moeten leren.

Wat is je toekomstvisie?

Ik wil graag DE expert zijn voor ambitieuze moeders die meer balans willen ervaren tussen hun bedrijf en moederschap. Zolang we als samenleving (onbewust) nog geloven dat moeders eigenlijk in eerste plaats moeten zorgen voor de kinderen en het huishouden en dan pas ambitieus mogen zijn, wil ik me ervoor blijven hardmaken dat het anders mag – en misschien wel moet.

Contactpersoon

Mirjam van der Werff-Wübbels

Onderneming

Mirjam van der Werff coaching

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!