Nienke van der Wal (zelfstandig freelance journalist)

Wie ben je?

Hoi! Ik ben Nienke Kruizinga – van der Wal, geboren en getogen Groninger en sinds 2 oktober 2020 newly-wed met mijn man Anne Kruizinga. Samen met onze bejaarde kat Noor wonen we in Groningen en genieten we samen stiekem af en toe nog een beetje van het Groningse studentenleven.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

In januari 2020 mocht ik na 4,5 jaar studeren eindelijk zeggen dat ik afgestudeerd journalist ben. Ik studeerde journalistiek aan Windesheim in Zwolle en heb tijdens mijn opleiding al de mooiste en meest bijzondere verhalen mogen maken. Vanwege de coronacrisis ontving ik mijn diploma pas in september 2020. Ik mocht toen ook direct de prijs voor beste afstudeerproductie van 2020 in ontvangst nemen, zo tof!

Mijn afstudeerproductie heette ‘De Ooggetuige’. Dit is een interactief, online platform waarop je zelf de Tweede Wereldoorlog meemaakt door de ogen van een ooggetuige, zoals een verzetsstrijder of een Duitse militair. Dit was heel bijzonder om te maken en de prijs die ik ervoor kreeg was absoluut een kroon op het harde werken. Nadat ik afstudeerde in januari, ben ik direct begonnen met mijn eigen bedrijf als zelfstandig freelance journalist en dit doe ik nu nog steeds.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik heb tijdens mijn opleiding veel nagedacht over wat ik nou graag wilde doen, wat voor carrière ik wilde maken en welke visies ik had over mijn toekomst. Ik ben een echte dromer met (meer dan) duizend-en-één wilde ideeën en ik kan daar helemaal verdwaald in raken. Ik kwam er daarom al snel achter dat werken in ‘dienstverband’ bij één bedrijf niet bij mij paste. Ik ben een duizendpoot en doe het liefst van alles wat en blijf graag alleen maar nieuwe dingen leren. Ik wist dat ik dit zou kunnen waarmaken door voor mijzelf te beginnen, omdat ik dan zelf de touwtjes in handen zou hebben en heel veel ervaring kon op doen. Op mijn eigen manier, door mijn eigen dromen na te jagen. Voor mij was deze keuze – ondanks de bijkomende onzekerheden en spanningen – heel makkelijk gemaakt.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik heb wel lang moeten uitzoeken hoe ik het ondernemen combineer met andere activiteiten. Als freelance journalist zijn je dagen eigenlijk altijd anders en begint en eindigt de dag niet altijd op dezelfde tijdstippen. Eigenlijk hield ik hier enorm van, de variatie en de flexibiliteit spraken me erg aan. Maar sinds het nieuwe jaar, ben ik meer opzoek gegaan naar structuur, door op vaste dagen voor opdrachtgevers en projecten aan de slag te gaan. En dit bevalt me eigenlijk heel goed! Het helpt zo ook om tijd in te plannen voor andere activiteiten, zoals hobby’s of afspreken met vrienden.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ik probeer mij als journalist te onderscheiden door niet een traditionele journalist te zijn. Ik wil niet alleen maar schrijven of alleen maar filmen. Er zijn veel dingen die ik leuk vind om te doen en ook goed kan. Ik zie daarin geen grenzen om dromen niet na te streven: als ik iets wil ga ik ervoor. En ik denk dat dat uniek is, om je niet tegen te laten houden door twijfels en onzekerheden. Ik wil met mijn bedrijf laten zien dat ik van alles iets in huis heb: schrijven en filmen, maar bijvoorbeeld ook social media, fotografie en branding. Als een opdrachtgever of klant mij inzet voor een opdracht, weten ze dat ze de full package hebben geboekt en alles erbij krijgen wat ze maar nodig hebben. Ik trek daarin geen lijnen: ik wil altijd blijven leren!

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Het leven zonder een vast inkomen per maand. Ik ben wel iemand die risico’s durft te nemen en niet snel bang is voor onverwachte bijkomstigheden. Als ik iets echt wil, ga ik ervoor en zie ik wel wat voor obstakels ik tegen ga komen. Ik had niet verwacht dat ik het lastig zou vinden om niet maandelijks een vast bedrag op mijn rekening te hebben. Aan de ene kant houd ik wel van de spanning die bij zo’n onzekerheid komt kijken, maar aan de andere kant maakt dat het maken van maandelijkse uitgaven soms erg lastig. Zeker in het begin, toen ik net student-af was, had ik hier veel moeite mee.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Als ik iets over zou kunnen, zou dat zijn dat ik direct vanaf het begin meer diverse opdrachten had willen aanpakken. Ik vond snel een zekerheid in een aantal van mijn vaste opdrachtgevers en dat gaf mij een soort basis. Hierdoor heb ik te lang hetzelfde ding gedaan, waardoor de magie er vanaf ging. Ik verloor langzaam het plezier in wat ik deed. En dat past dus echt totaal niet bij mij of bij mijn werkwijze. Ik had het liefst in het begin nog meer andere soort opdrachten willen doen. Zo had ik nog meer toffe bedrijven en ondernemers willen ontmoeten om mee samen te werken. Maar aan de andere kant, hield ik hierdoor wel genoeg tijd over om mijn bruiloft te plannen en ons gloednieuwe huisje in te richten. Dus spijt heb ik zeker niet!

Wat is je toekomstvisie?

Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat het gene wat ik maak, iets teweeg brengt. Het moet iets losmaken bij mensen, je aan het denken zetten of iets in beweging zetten in de maatschappij. Het liefst wil ik schuren en prikkelen met wat ik maak en vernieuwende dingen laten zien. Daar streef ik naar en ik ga er hard aan werken om mijn werk uiteindelijk bij zoveel mogelijk mensen terecht te laten komen. Ik heb inmiddels al twee documentaires op mijn naam staan, maar zou ook graag een documentaire voor tv willen maken. Ook wil ik een boek gaan schrijven, misschien ooit een eigen platform beginnen, ga zo maar door. Zoals ik al zei: ik heb veel dromen 😉 Ik wil uiteindelijk mijn stempel hebben gezet op de meest indrukwekkende, belangrijke onderwerpen en zo een verandering zijn in onze wereld. Een flinke toekomstvisie, maar man, wat maakt dat mij gemotiveerd!  

Contactpersoon: Nienke Kruizinga – van der Wal          
Onderneming: Nienke van der Wal (zelfstandig freelance journalist)
Website: www.nienkevdwal.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!