Praktijk Aniek

Ik geloof in het zelfhelende vermogen van ons lichaam. Dat ons lichaam zo uniek is ingericht dat het zichzelf kan herstellen, groeien en voortplanten. Ik geloof daarbij ook dat er in de maatschappij zoveel factoren zijn die van invloed zijn op ons lichaam dat dat ons systeem in disbalans kan brengen. Als er dan een disbalans ontstaat, dan krijgen we daar klachten van.

Een disbalans kan ontstaan door factoren als het niet leven in een ritme, constant aan staan en van alles willen doen, een teveel aan verkeerde voeding, een te grote sportbelasting, een koude/blote onderrug en enkels, werkdruk en sociale druk. Door een steeds drukkere en meer vragende maatschappij raken we het gevoel met ons lijf kwijt en kunnen we voor onszelf steeds minder goed voelen wat we nu eigenlijk nodig hebben om energiek en blij door het leven te gaan.

Al bovengenoemde factoren creëren een gevoel van stress voor ons lijf. Stress is de oorzaak van ontzettend veel lichamelijke en en mentale klachten. Binnen de hormoonhuishouding veroorzaakt teveel stress een disbalans in je lijf. Stresshormonen die dan ontstaan zijn heel nuttig in acute stresssituaties. Tegenwoordig ervaren we steeds vaker en langer stress waardoor ons lichaam denkt dat we in een noodsituatie leven. Zo worden onze hersenen minder gevoelig voor de gelukshormonen dopamine en serotonine en worden we dus minder blij.

Bij stress geeft je lichaam het hormoon cortisol af. Als daar teveel van in je bloedbaan zit, kan dat de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam verstoren. En dat heeft weer invloed om je menstruatiecyclus. Je kunt vast begrijpen dat als je lichaam in een noodsituatie zit het geen tijd heeft om zich voort te planten en daar dus ook geen “gunstige” omgeving voor creeert. Alle energie gaat op dat moment naar de stress en je lichaam heeft de energie niet voor een zwangerschap. Zolang als je stress ervaart in je lijf zal je cyclus dus ook veranderen en blijven schommelen. Kort, lang, hevig en/of een keer overslaan het kan allemaal.

Het heeft ook grote invloed op onze slaap en gemoedstoestand. Ons hele systeem hangt met elkaar samen en heeft invloed op elkaar.

Het goede nieuws is, dat we bovenstaande klachten goed kunnen aanpakken door de klachten bij de oorzaak aan te pakken. Namelijk de manier waarop wij leven. Met leefstijl aanpassingen, gezonde voeding, op de juiste manier bewegen en regelmatig rust nemen kunnen we ons zelfhelende vermogen in ons lijf activeren en helpen.

Wil je graag weten wat je voor je eigen situatie zou kunnen doen? Een Hormoonbalans Adviesplan geeft je de juiste richting naar een leven vol energie en een blije jij. Neem gerust even contact op met info@praktijkaniek.nl, dan kunnen we kijken wat ik voor je kan betekenen. Ik werk zowel online als in de praktijk op locatie.

Contactpersoon

Aniek van Schagen

Onderneming

Praktijk Aniek

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!