Wie ben je?
Ik ben Vanesca Baij, vrouw en moeder, werkend als verloskundige in de kliniek en als verloskundig coach.
Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?
Als klein meisje werd ik al aangetrokken door zwangere vrouwen, ik vond het toen al magisch. Dat maakte dat ik als 7 jarig meisje verloskundige wilde worden. Inmiddels ben ik 19 jaar verloskundige, vind ik de zwangere vrouw nog steeds magisch en is verloskunde nog steeds mijn grote passie.
Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?
Zoals hierboven beschreven werk ik inmiddels 19 jaar als verloskundige in het ziekenhuis. De geboortezorg is de laatste 10 jaar enorm verandert.
Vroeger was het in de meeste gevallen de zorgverlener die de keuzes maakten in het bevalproces, nu zijn het de vrouwen (en hun partners) die zelf de keuzes maken. Als zorgverlener staan we er vandaag de dag vooral als coach, procesbegeleider en risicoverlager naast.
Deze ontwikkeling vind ik prachtig! Om deze keuzes goed te kunnen maken, maken veel zwangere vrouwen een bevalplan tijdens hun zwangerschap.
In een bevalplan geef je aan wat je belangrijk vindt tijdens de bevalling. Dit bevalplan kan enorm helpend zijn, want zo kunnen wij je als zorgverlener in korte tijd goed leren kennen. Helaas werkt het soms ook averechts.
Er is namelijk in al die jaren één ding niet verandert: een bevalling laat zich niet sturen. Hoe goed het plan ook is wat je hebt bedacht; je lijf, Moeder Natuur of het proces laat zich vaak niet in een plan gieten.
Sterker nog: er zijn veel bevalplannen waarin de zwangere zoveel details verwerken, dat het plan bij voorbaat moeilijk haalbaar is. En dat vind ik persoonlijk een hele pijnlijke, want juist deze gedetailleerde bevalplannen zijn een voedingsbodem voor het ontwikkelen van een geboortetrauma.
Een trauma kan ontstaan door het gevoel van verlies aan regie tijdens de bevalling, door onvoorziene gebeurtenissen of door een onprettige bejegening. Ik ben zelf natuurlijk werkzaam in het ziekenhuis als verloskundige. Het ziekenhuis is dé plek waar de onverwachte en soms ook ongewenste situaties ontstaan of juist worden opgelost. Om die reden ontstaan veel geboortetrauma’s in het ziekenhuis.
En dat was voor mij de reden waarom ik ben begonnen met mijn bedrijf. Ik wil enerzijds vrouwen (en hun partners) helpen in het verwerken van hun trauma, maar belangrijker vind ik nog dat ik iets wil bijdragen om de kans op een trauma te verkleinen door het maken van een persoonlijk, haalbaar bevalplan met realistische verwachtingen.
Door mijn jarenlange ervaring als verloskundige kan ik jou als zwangere vrouw adviseren in het maken van een persoonlijk bevalplan. En mocht er achteraf een trauma ontstaan, dan kan ik je begeleiden in het verwerken hiervan.
Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?
Door mijn wisselende diensten als verloskundige is voor mij geen week hetzelfde. Daarnaast werk ik 1 ½ dag per week als verloskundig coach. Op vrije dagen wandel ik graag door de natuur, trakteer ik mijzelf op een lekker kopje koffie of spreek ik af met vrienden. Thuis besteed ik mijn tijd aan mijn pubermeiden en mijn partner.
Wat maakt jouw onderneming uniek?
Wanneer ik vrouwen help bij de verwerking van een trauma, krijg ik vaak terug dat ik onderwerpen weer wat luchtiger kan maken voor ze, door er gewoon over te praten zoals het is. Tevens kan ik mijn kennis als verloskundige inzetten om onderwerpen of situaties te verduidelijken.
Ik houd je een spiegel voor en ben heel eerlijk en duidelijk. Maar ik doe dat altijd vanuit mijn professionele rol als coach en altijd vanuit een zachte aanpak.
Om mijn cliënten daar goed in te kunnen begeleiden, heb ik mij ook laten opleiden tot professioneel coach, bevallingsverwerkingsspecialist en bevallingsangstspecialist.
Wanneer ik vrouwen help met het opstellen van een bevalplan, dan geef ik altijd mee dat er ruimte is voor een plan B (en plan C indien nodig). Er wordt altijd eerst gestart met een plan A met beschrijving van de persoonlijke wensen, de verwachtingen en de eventuele angsten van de zwangere.
Hiermee kan er een hoop traumaleed worden voorkomen!
Iets wat ik iedere vrouw (of partner) die bij mij in de praktijk komt mee wil geven is: wees lief voor jezelf en durf te vertrouwen in je lijf.
In deze tijd zitten we veel in ons hoofd, we denken of alles na en staan de hele dag ‘aan’. Bij bevallen kan dat juist averechts werken. Bevallen doe je met je lijf, niet met je hoofd.
Daarnaast leggen we ons als moeders vaak veel druk op en dan is het gemakkelijk om veel te streng voor jezelf te zijn.
Wees lief voor jezelf en heb vertrouwen in je lijf.
Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?
Alles. En toch vind ik het leuk.
Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?
Ik zou niks overdoen, het gaat zoals het gaat. Je leert juist van dingen die niet helemaal goed gaan. Ik heb in het begin bijvoorbeeld facturen gestuurd zonder dat er een rekeningnummer op stond en heb ik lang moeten oefenen met mijn boekhoudprogramma. Gelukkig ben ik beter in coachen dan met cijfers!
Wat is je toekomstvisie?
Er zijn in Nederland veel vrouwen die een geboortetrauma ontwikkelen na hun zwangerschap, bevalling of kraambed.
Niet ieder trauma is te voorkomen, maar ik zie in mijn werk als verloskundige – helaas – nog te vaak bevalplannen die moeilijk haalbaar zijn. Hier wil ik heel graag verandering in brengen.
Daarom help ik vrouwen aan een persoonlijk, haalbaar bevalplan met realistische verwachtingen. Waar áltijd ruimte is voor een plan B: wat als het anders loopt…
Zodat we samen de kans op een trauma zoveel mogelijk verkleinen en we uiteindelijk het aantal geboortetrauma’s in Nederland verminderen.