Wil je een opgeruimd huis? Versla dan je uitstelgedrag!

Herken je dat? Heb je net vol goede moed besloten om je was op te vouwen en op te ruimen, en plotseling bedenk je dat, om je was goed op te kunnen ruimen:

  • Eerst de tafel waar je aan wilt zitten om de was te vouwen opgeruimd moet worden
  • Je kledingkast nog een dikke bende is, dus die moet eerst strak
  • Een deel van de kleding nog gestreken moet worden

Maar ja, daar heb je geen tijd voor, dus laat dan ook helemaal maar.

Of je wilt nu eindelijk die stapel post op je keukentafel eens opruimen, maar voor je ook nog maar de eerste envelop hebt geopend, denk je er ineens aan dat:

  • Je administratie nog compleet ongestructureerd is en je helemaal niet weet waar je dan die post op zou moeten bergen
  • De papiercontainer vol is en je het weg te gooien papier niet kwijt kunt

Tja, dat is natuurlijk veel te veel om nu snel even te doen. Geen tijd voor, dus ik doe het maar niet.

En zo gaat het al snel met bijna alle klusjes in huis.

Het resultaat kun je wel raden: langzamerhand raakt je wasruimte voller, wordt de stapel post op je tafel hoger, raakt je aanrecht steeds voller met vuile vaat en wordt je huis steeds meer een chaos doordat niets op zijn plek ligt. En uiteindelijk verlies je steeds meer de moed, omdat het opruimwerk zich meer en meer opstapelt. En lijkt een opgeruimd huis verder weg dan ooit.

Overzicht zou je heel graag willen, maar hoe je daar in vredesnaam aan begint?!

De oplossing? Versla je uitstelgedrag!

Ja, leuk is dat, zeg je nu misschien. Dat heb ik al zo vaak geprobeerd. Ik begin steeds weer opnieuw aan een opgeruimd huis, steeds neem ik me voor om nu toch echt de boel op te ruimen, maar steeds mislukt het. Dus waarom zou het nu ineens wel lukken?

Als voormalig mega-chaoot en grootste rommelkont op aarde, kan ik je zeggen: Daar zijn ‘trucjes’ voor! ‘Trucjes’ die heel goed werken voor als je, net als ik vroeger, chaotisch en perfectionistisch bent en overzicht bewaren lastig vindt.

Ik geef je 3 tips:

  1. Maak het niet groter dan het is
  2. 10 minuten per keer
  3. Let vooral op wat er wél kan

1. Maak het niet groter dan het is

Als je doel is om je was op te vouwen en op te ruimen, doe dat dan. Schuif alles wat op tafel in de weg ligt gewoon aan de kant en vouw die was op. Lukt het niet om het perfect strak in de kast te leggen? Maakt niet uit, leg het gewoon in de kast. Als het maar in de kast ligt gaat het tenminste niet rondslingeren.

Is je doel om de post op te ruimen? Gooi dan eerst gewoon de reclame weg. Maak alle post open en gooi de lege enveloppen weg. Stamp de papieren gewoon in je papiercontainer, een heel klein beetje ruimte is er vast nog wel.

Pak een klein bakje voor post die je wel moet bewaren, maar waar je verder niks mee hoeft. Er zullen vast een paar dingen overblijven waar je wel iets mee moet, zoals bijvoorbeeld een rekening die betaald moet worden. Alles wat je in 2 minuten af kunt handelen, doe je meteen, en voor de rest plan je een moment in je agenda op zo kort mogelijke termijn.

Is je administratie niet gestructureerd genoeg om de te bewaren post meteen op de juiste plek te leggen? Laat dat je niet tegenhouden, maar leg de post minimaal op dezelfde plank als waar de administratie ligt.

En zo kun je heel veel klusjes kleiner maken.

Een opgeruimd huis wordt op deze manier een stuk gemakkelijk en haalbaarder.

Prima, denk je nu misschien. Maar als ik dit zo doe, raakt mijn kledingkast alleen maar voller en mijn administratie nog steeds niet opgeruimd en is mijn huis nog steeds een chaos.

En dat is waar tip 2 om de hoek komt kijken.

2. 10 minuten per keer

Pak 1 project tegelijk op. Begin bijvoorbeeld bij je kledingkast. Werk van boven naar beneden, plank voor plank. Zet je wekker voor 10 minuten en doe in een doos wat naar de kringloop kan, maak nette stapeltjes van wat er overblijft en gooi eventuele vuile kleding in de was. Als je dit 2x per dag 10 minuten doet, ben je 1 uur en 40 minuten per week bezig, en heb je in het weekend lekker vrij!

Hetzelfde geldt voor je overvolle aanrecht, je propvolle boekenkast, de Mount Everest in je wasruimte of welk ‘opruim-project’ in je huis dan ook.

Moet je eens nagaan wat je in 1 uur en 40 minuten kunt bereiken…

Voelt het toch nog als een druppel op de gloeiende plaat? Lees dan snel tip 3.

3. Let vooral op wat er wél kan

Denken aan wat er allemaal níet mogelijk is, ruimt je huis niet op, maar zet je stil. Als je de taak echter kleiner maakt voor jezelf (tip 1) en je bedenkt dat je niet uren in één keer aan de slag hoeft, maar gewoon 10 minuten (tip 2), ga je denken aan wat er wél mogelijk is.

Je leeft waarschijnlijk al heel lang in de chaos, dus dat gaat echt niet in één keer veranderen. Maar wel met kleine behapbare stappen. En als je het op die manier doet, houd je het ook nog eens vol!

Een opgeruimd huis is ook voor jou haalbaar.

Dus DOE het gewoon, ZET die wekker, en GA aan de slag!

Contactpersoon

Alinda Feddema

Onderneming

Succes met je Webshop

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!