RotterTram

Wie ben je?
Ik ben Suzanne, 34 jaar en woon samen met mijn vriend Stefan en hond Thor. Momenteel wandel ik veel met onze hond (+een opvanghond), maken we regelmatig een rondje op de racefiets, zijn we bezig met klussen in en rondom het huis, zie en spreek ik vrienden en familie, werk ik thuis en ga ik regelmatig langs bij mijn tram in de remise.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?
Ik heb ruim 11 jaar voor de RET (OV regio R’dam) gewerkt, lange tijd als marketing adviseur. Ik heb altijd flink geïnvesteerd in het bouwen van een netwerk, omdat ik geloof dat je van iedereen weer iets kan leren. Bovendien krijg ik vaak energie van gesprekken met bestaande en nieuwe kennissen, zeker als het gaat over iemand z’n passie of motivatie.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?
Ik heb een opleiding Small Business afgerond, maar had nooit concrete plannen om ondernemer te worden. Vanwege mijn liefde voor de stad Rotterdam, gecombineerd met mijn vorige werk, besloot ik dat ik zoveel mogelijk mensen onze prachtige stad wilde laten zien. En wat mij betreft is dit in de tram een hele leuke manier. Er moest dan natuurlijk wel een heerlijk hapje en drankje bij, waardoor het idee van een restauranttram ontstond. Ik was ervan overtuigd dat dit idee niet zomaar op mijn pad kwam en dat ik de juiste persoon was om zo’n uniek concept te realiseren. ‘ Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit en grote kans dat iemand anders het dan doet.’ Het opzeggen van mijn vaste (leuke) baan in ruil voor een hele onzekere toekomst met een grote investering en hoog bedrijfsrisico, was een van vele slapeloze nachten. Maar een beslissing waar ik zeker geen spijt van heb!

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?
In de aanloop en beginfase draaide bijna alles om het opstarten van mijn bedrijf. Ik ben altijd erg betrokken en heb er bewust voor gekozen om enig eigenaar te zijn, echter kan dat ook veel druk geven. Ik ben vorig jaar ruim een half jaar overspannen geweest en bewaak sindsdien mijn grenzen iets beter. Planning en prioriteren blijft voor mij nog steeds een uitdaging, gezien mijn ongeduld en verantwoordelijkheidsgevoel. Inmiddels heb ik fijne collega’s die de dagelijkse operationele werkzaamheden goed kunnen uitvoeren. Hierdoor kan ik me weer meer bezighouden met o.a. de strategie en sales. Helaas staat de tram door de huidige maatregelen al lange tijd stil, wel heb ik eindelijk kunnen inlopen op de to do lijst en hebben we veel klusjes en taken kunnen afronden die al lange tijd op de planning stonden maar er niet van kwamen.

Ik probeer vaste werkdagen en tijdsblokken aan te houden, alhoewel ik heb gemerkt dat je in je (deels onbewust) toch altijd wel bezig bent met je bedrijf. Daarom plan ik nu ook vaker prive-afspraken en sportmomenten in, zodat ik die niet steeds opschuif voor mijn werk. Het flexibel kunnen inplannen van mijn dagen ervaar ik als een enorm voordeel van mijn ondernemerschap.

Wat maakt jouw onderneming uniek?
Er zijn slechts 6 restauranttrams in de wereld die een keuken en toilet aan boord hebben. Daarnaast hebben wij een echt Rotterdams concept, een historische Rotterdamse tram omgebouwd tot volwaardig rijdend restaurant met 44 plaatsen en bieden we een fantastische unieke avond uit die je heel lang bij zal blijven. Het grootste gedeelte van de financiering is gerealiseerd met behulp van crowdfunding, ruim 230 investeerders die bijna allemaal nog steeds betrokken en enthousiast zijn.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?
Ik heb nooit gedacht dat het makkelijk zou zijn, maar ik heb me wel regelmatig afgevraagd waar ik aan ben begonnen. Een eerste keer ondernemen met een uniek concept, een hoog bedrijfsrisico, grote investering, afhankelijkheid van derden, enig eigenaar blijven, heel vaak horen dat iets niet kan, soms worden tegengewerkt, zelf ook alles voor het eerst doen en diverse onvoorziene tegenslagen verwerken (waaronder de huidige situatie) is zeker niet makkelijk. Ik blijf echter verbaasd over de hoeveelheid mensen die mij juist hebben geholpen en gesteund, vanuit allerlei hoeken. Geweldig om te zien hoeveel mensen je iets kunnen gunnen en hoeveel je dan met elkaar kan realiseren.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?
Meer vertrouwen hebben in mijn eigen capaciteiten en visie. Omdat alles nieuw was, heb ik me soms teveel laten sturen door anderen en daarmee mezelf tekortgedaan. Ik zou onderhandelingen nu strakker ingaan en beter voor mezelf en mijn bedrijf opkomen. Uiteindelijk staat mijn bedrijf nu grotendeels zoals ik wil en ben ik er enorm trots op, juist door de tegenslagen heb ik ontzettend veel geleerd. Ik ben vooral dankbaar voor alle support en mensen die zo betrokken zijn, dat hoop ik te behouden en steeds uit te kunnen bouwen.

Wat is je toekomstvisie?
De huidige maatregelen zorgen voor veel beperkingen, echter blijf ik vol vertrouwen dat er weer betere tijden aankomen waarin we weer met elkaar gaan genieten. De waarde van sociale contacten en lokale support is gestegen, we maken bewustere keuzes en willen minder gehaast leven. Ik zie de toekomst voor de RotterTram positief tegemoet waarin we weer veel gasten een blijvende herinnering mogen bieden.

Mijn zakelijke doel is om van de RotterTram een Rotterdams icoon te maken en nog veel meer mensen een unieke beleving en blijvende herinnering te kunnen bieden.

Met ons fijne team hoop ik zelf wat meer op de achtergrond bezig te blijven en vooral meer samenwerkingen aan te gaan met regionale, nationale en internationale bedrijven, events en merken. We kunnen hele leuke unieke concepten uitvoeren.

Mogelijk wil ik nog een nieuwe onderneming starten, wat wel wederom een uniek concept moet zijn wat veel beleving kan bieden en bijdraagt aan geweldige herinneringen die je kan maken met mensen waar je om geeft. Wie weet komen er binnenkort meer restauranttrams in binnen- of buitenland 😉

Contactpersoon: Suzanne Knegt          
Onderneming: RotterTram
Website: www.RotterTram.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!