Sabine Feuerstein Goudsmit

Wie ben je?
Heej! Ik ben Sabine 32 jaar en woon samen met mijn kat (die overigens denkt dat ze een pitbull is) in IJsselmuiden. Ik ben grafisch ontwerper en goudsmid. Ik focus mij vooral op het goudsmeden en ik doe nog ontwerpopdrachten voor klanten die ik heel erg leuk vind! Ja, de klanten moet ik leuk vinden 😉 Het grafische ligt mij heel erg. De harde deadlines en het vluchtige ervan en de hele dag achter de computer zitten vind ik minder leuk om elke dag te doen. Het fijne van het goudsmeden is dat je echt met je handen bezig bent. Geen computer en muis, maar hamers, branders, zagen, enzovoorts. De combinatie is voor mij echt heel fijn! Want als ik te lang achter de werkbank zit, dan mis ik het grafische werk en andersom. Uiteindelijk wil ik gewoon ‘mooie dingen maken’.

Mijn atelier heb ik in Zwolle bij Co, dat is een bedrijfsverzamelgebouw voor makers, denkers, doeners en bouwers. Het is een plek waar ondernemerschap wordt gestimuleerd, kennis wordt gedeeld en waar innovatieve producten en diensten worden ontwikkeld. Dus volop creativiteit en mogelijkheden!

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?
Op mijn 21e ben ik afgestudeerd als grafisch ontwerper en heb ik mij ingeschreven bij de KvK. Ik had totaal geen idee wat ik aan het doen was, maar ik had wel steeds wat opdrachten. Daarnaast heb ik verschillende parttimebanen gehad.

Ik heb bij twee verschillende uitgeverijen gewerkt, waarvan één reclamebureau. Ook heb ik als grafisch ontwerper en leidinggevende bij een ICT-bedrijf gewerkt die ook websites ontworpen. Daar was ik leidinggevende van drie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat was erg leuk om te doen en ik heb er erg veel over mijzelf geleerd! Onder andere dat geduld niet mijn sterkste kwaliteit is. Tot slot ben ik ook nog verkoper geweest bij een tweewieler speciaalzaak. Dus verschillende ervaringen opgedaan en die kan ik nu allemaal inzetten voor mijn eigen bedrijf.

Ergens halverwege al die banen ben ik begonnen aan een cursus goudsmeden. Daarbij heb ik 8 jaar lang mogen leren van de beste goud- en zilversmid in Kampen. Van hem heb ik het ambacht echt geleerd en ben ik er ook echt van gaan houden. Ik heb mogen leren van een goudsmid die al 30 jaar in het vak zit, een betere leermeester kun je je niet wensen! Ik ben onwijs dankbaar dat hij mij de kans heeft gegeven om in zijn atelier te mogen leren, vallen en opstaan. Na 4 jaar ben ik daarnaast ook de opleiding in Schoonhoven gaan volgen en kon ik dus van meerdere mensen het ambacht leren.

Anderhalf jaar geleden ben ik gestopt met de parttime banen om mij volledig te kunnen focussen op mijn sieraden en de grafische opdrachten.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Een kennis vroeg mij om een magazine te ontwerpen en te zorgen voor adverteerders. Dus toen heb ik mij maar ingeschreven bij de KvK, dat was het eigenlijk wel… Ik had geen plan, ik dacht alleen maar: “oh leuke opdracht, ik schrijf me wel in want dat wilde de opdrachtgever graag. Prima, doe ik dat”. Maar dat is natuurlijk niet echt ondernemen.

Ik had als kind al wel dat ik graag mijn eigen bedrijf wilde, mijn eigen ontwerpstudio. Maar ja, hoe dan? Doordat ik altijd nog de zekerheid had van een parttime baan, heb ik nooit de volledige aandacht aan mijn bedrijf kunnen geven. Ik heb mijzelf ook nooit serieus genomen als ondernemer. Maar wat ik steeds ervaarde in loondienst, is dat ik altijd mogelijkheden zag voor verbeteringen alleen zaten de bedrijven daar niet op te wachten. Ik moest gewoon mijn functie uitoefenen en verder mijn mond houden… En daar ben ik dan ook weer niet zo goed in.

Voor mij zijn authenticiteit, verbinding en vrijheid de kernwaarden in mijn leven. En daar ging ik op alle drie de waarden volledig aan voorbij. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik de keus heb gemaakt om in het diepe te springen en volledig voor mijzelf te gaan werken. Geen idee waar ik aan begon!!

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Nou dat is het leuke van ondernemen, je kunt dat zelf bepalen. Dat betekent dat ik de ene week vijf dagen in mijn atelier werk en de andere week misschien maar drie. Die vrijheid vind ik echt heerlijk!

Ik sport drie keer per week. Ik mountainbike, doe krachttraining en yoga (ik houd van afwisseling). Door een blessure doe ik het nu even wat rustiger aan. Met vrienden afspreken vind ik ook heel fijn! Daarbij vind ik het heel belangrijk om te kunnen zijn in je zijn, dus huilen, zeuren, lachen, dromen, het mag allemaal!

Ik heb het daarnaast ook nodig om een dag onder een steen te leven. Zo noem ik het altijd maar… Ik heb tijd nodig om alle prikkels te verwerken en gebeurtenissen te kunnen laten landen. Dat kan lekker in huis op de bank met een dekentje en een kop thee of door even alleen de natuur in te gaan. Ik heb dat echt nodig om weer op te laden en dichtbij mijzelf te blijven. En dat wordt de laatste tijd steeds belangrijker voor mij, omdat ik daar mezelf vind en vanuit daar wil leven.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ikzelf natuurlijk en mijn sieraden en ontwerpen, want dat zijn allemaal one of a kind! Maar wat mij wel typeert is dat ik handel vanuit mijn gevoel, voordat ik denk… en dat is zeker niet altijd even handig. Je komt wel eens in situaties waarvan je denkt: “hier had ik best eerst even over kunnen nadenken”. Maar het houdt je wel in beweging, je blijft leren en ontdekken wat ervoor zorgt dat je steeds dichter bij jezelf komt. Hoe dichter je vanuit jezelf kan ondernemen, hoe unieker je onderneming wordt. Intuïtief ondernemen… 

Dat geldt ook voor de sieraden die ik maak. Ik maak geen productie, maar allemaal unieke items. Dat doe ik vanuit een kleine collectie en in opdracht. Ik kijk dan heel goed naar de persoon, ik wil die persoon ook goed leren kennen en ik moet een connectie met diegene voelen. Vanuit die connectie en met de wensen van de persoon maak ik een ontwerp en een sieraad. Stuk voor stuk uniek, dus niemand die met hetzelfde sieraad loopt.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Het vak ondernemen… en tijd… Dat ik goed ben in mijn werk als goudsmid en grafisch ontwerper zegt helemaal niets over mijn ondernemerskwaliteiten. Sterker nog ik heb echt geleerd dat dat gewoon een vak apart is. Gelukkig heb ik de keus gemaakt om te gaan werken met een businesscoach. Van haar leer ik ondernemen. En tijd… geef het de tijd, het hoeft niet allemaal in één keer perfect. Geef jezelf de ruimte en tijd om te vallen en om weer op staan om vervolgens rustig verder te lopen. Elke keer als je valt leer je iets, je krijgt misschien schaafplekken van het vallen maar dat heelt. En ook met schaafwonden kun je nog steeds opstaan en weer rustig verder lopen.

Als je één ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Met dit soort vragen heb ik niet veel. Uiteindelijk heb ik op elk moment in mijn leven een keus gemaakt waarvan ik dacht dat het de juiste was. En hoe meer keuzes ik gemaakt heb die niet zo handig waren, hoe meer ik geleerd heb. Dus als ik daarin iets zou veranderen dan veranderd de uitkomt ook dus het ‘nu’ ook. Dat zou betekenen dat ik niet blij ben met waar ik nu sta… terwijl ik dat wel ben. Het had van mij wel wat sneller gekund allemaal, iets met geduld… maar blijkbaar heb ik deze tijd nodig gehad. Trust the proces 😉

Wat is je toekomstvisie?

Blijven doen waar ik goed in ben en dat is mooie dingen maken. Dat zijn sieraden en grafische items, maar stiekem lijkt het mij ook erg gaaf om kleine kunstobjecten te maken… Daarnaast vertrouw en geloof ik heel erg dat ik mijn bedrijf tot een succes kan maken. Wat succes dan precies inhoudt is voor mij dat ik kan blijven leven in authenticiteit, verbinding en vrijheid als persoon maar ook financieel gezien. Dus blijven bouwen aan een financieel gezond bedrijf waarbij ik onderneem vanuit mijn zijn en vanuit mijn kernwaarden.

En als persoon mezelf blijven ontwikkelen, mezelf blijven ontdekken en nog meer te leven vanuit mijn behoeftes. Dat in verbinding met de mooie mensen die ik door de tijd om mij heen heb verzameld en die nog op mijn pad komen.

Contactpersoon:Sabine Feuerstein
Onderneming: Sabine Feuerstein Goudsmid
Website: www.sabinefeuerstein.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!