Schandalige Vrouwen

Wie ben je?

Hoi, Ik ben Monique Koen. Ik ben 40 jaar, woon samen met mijn vriend Brant en samen hebben wij twee zoons, Otis (9) en Rafael (6). Als persoon ga ik graag uitdagingen aan en vind ik het leuk om nieuwe dingen uit te proberen, projecten op te starten. Ik houd ervan om zaken praktisch aan te pakken, dingen simpel te houden en zo meters te kunnen maken. Ik ben sportief en ben graag in de buitenlucht, al kan ik ook heel goed in binnen ‘rommelen’ en luieren met mijn gezin.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Voordat ik ben gaan ondernemen heb ik pakweg 15 jaar gewerkt als consultant, business analist, en project manager. Eerst gedetacheerd, later in vaste dienst. Altijd bij grote corporate organisaties.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik kom uit een ondernemersfamilie en als kind wilde ik dan ook al een eigen bedrijf starten. Wat dat voor een bedrijf moest zijn wist ik niet, maar ik had er vertrouwen in dat dat goed zou komen. Ik ging studeren en vond na mijn studie bedrijfskunde direct een baan. Vanaf dat moment ging mijn carrière voor de wind. Als consultant heb ik in diverse rollen voor veel verschillende organisaties mogen werken en ook later in vaste dienst bij een grote multinational had ik een prachtige baan. Ik voldeed perfect aan het beeld dat ik dacht dat van me werd verwacht, maar ik was niet gelukkig en de wens voor een eigen bedrijf bleef. Alleen wist ik, zelf na de geboorte van onze jongste zoon, nog steeds niet wat voor een bedrijf dat moest gaan worden. Een lange (innerlijke) zoektocht volgde. Ik leerde weer te luisteren naar mijn gevoel, ontdekte wat ik echt leuk vond en stapje bij beetje lukte het me ook om hier tijd en ruimte voor te maken.

Daarnaast heb ik altijd een sterke mening gehad over (vrouwen)emancipatie en het feminisme en vooral de rol van vrouwen zelf hierin, maar ik durfde me daar nooit (hardop) over uit te spreken. Dat was immers niet mijn vakgebied.

Aan het einde van mijn zoektocht voelde ik mij sterk en vastbesloten mijn gevoel verder te volgen, ongeacht wat anderen hiervan zouden denken. En ook op dat moment vielen alle puzzelstukjes samen, want was dát niet juist waar zoveel vrouwen mee worstelen en hoe gaaf zou het zijn als veel meer vrouwen met mij gingen vertrouwen op zichzelf en eigen keuzes zouden maken, ongeacht wat iemand anders hiervan vindt? Dat we weer trots worden om vrouw te zijn en herontdekken waartoe we allemaal in staat zijn?

Ik besloot het roer om te gooien, uit mijn gouden kooi te stappen en een platform te creëren voor schandalige vrouwen.  Ik las namelijk ooit een artikel waarin de welbekende quote “Well-behaved women seldom make history” werd aangevuld met , “but scandalous women do”.  En was verkocht.

Het artikel vertelde het leven van 7 ‘schandalige’ vrouwen die elk op hun eigen manier geschiedenis hadden geschreven. Hun gedrag week af van het algemeen geaccepteerde vrouwbeeld en daarom werden ze beticht van schandalig gedrag. En zelfs vandaag de dag zijn er helaas nog steeds diepgewortelde verwachtingen vanuit de maatschappij én onszelf, hoe wij vrouwen ons dienen te gedragen. Daar moet verandering in komen, want elke vrouw heeft het recht om te zijn wie zij is, schaamteloos en schandalig.

Het platform is een inspiratiebron voor en door vrouwen en laat zien dat er niet een waarheid is hoe je je als vrouw mag gedragen. Inspiratie komt in de vorm van blogs over diverse onderwerpen en interviews met schandalige vrouwen. Daarnaast bied ik 1:1 coaching aan voor vrouwen die, of nog op zoek zijn naar de schandalige vrouw in zichzelf (hun vuur), of vrouwen die ook het roer om willen gooien, maar een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Tenslotte is er een academy en verschijnt eind januari de eerste online training waarin vrouwen leren de schandalige vrouw in zichzelf te vinden en te omarmen.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Dat is en blijft een uitdaging. Zeker nu ik ook nog freelance klussen ernaast doe voor extra inkomsten, maar de sleutel voor mij is een combinatie van focus, duidelijk zijn en hulp vragen. Vroeger liep geregeld alles door elkaar, nu kan ik steeds beter focus aanbrengen en alle verschillende activiteiten van elkaar scheiden. Werken doe ik boven of buitenshuis, beneden ben ik moeder/vriendin. Daarnaast durf ik duidelijker te zijn, nee te zeggen en dus grenzen aan te geven. Dat geeft een hoop rust. En tenslotte vraag ik vaker om hulp. Ik heb geleerd dat ik niet alles zelf hoef te doen of op te lossen. Ik zie hulp vragen niet langer als zwakte en ervaar hoeveel ruimte en tijd je ervoor terug krijgt.

Het zijn de clichés, maar het werkt. Wat zijn echt je prioriteiten? Breng daar focus. Wees duidelijk, stel grenzen en vraag hulp.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Je ziet dat er een enorme shift gaande is hoe er naar vrouwen wordt gekeken en hoe we naar onszelf als vrouw kijken. Masculiene waarden worden niet langer als de ultieme waarheid gezien om het te maken in het leven en het belang van feminiene waarden wordt steeds duidelijker en belangrijker. Dat is zeker ook waar wij als schandalige vrouwen voor staan. Het is een voorrecht om vrouw te zijn en je leven te leven hoe jij dat wilt. Waar ik soms moeite mee heb, is dat de emancipatie van een vrouw nu vaak wordt gemeten aan haar opleiding en functie. Hoe hoger, hoe beter. Meer vrouwen aan de top gaat ons zeker helpen, maar is naar mijn mening geen voorwaarde om een geëmancipeerde vrouw te zijn. Je bent immers niet je baan. Jij bent jij. En als je daar trots op bent, je eigen keuzes maakt, de consequenties hiervan accepteert én de volle verantwoordelijk neemt, maakt het mijn inziens niet uit hoe je je leven inricht en welke baan je hebt. Een fulltime moeder doet niet onder voor een fulltime zakenvrouw, als je zelf je zaken maar op orde hebt.

Dit is waarin ik vrouwen coach. Niets is onmogelijk, maar je moet het echt zelf doen. Zelf een plan maken waar alleen jij voor verantwoordelijk bent. Alle mogelijkheden en faciliteiten hebben we immers (inmiddels) tot onze beschikking.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Alles kost me nu veel tijd, omdat alles nieuw is en ik het grotendeels ook nog alleen doe. Het duurt dus langer voordat ik ben waar ik wil zijn en dat frustreert me soms

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Mijzelf meer tijd gunnen en er op vertrouwen dat het goed komt. Dat heb ik gaandeweg geleerd, maar blijft lastig. Ik wil veel en het liefst nu! Daarbij is, en dat herkent vast elke ondernemer, alles zo eigen en dus kwetsbaar, dat dat me wel eens remt. Maar je moet nou eenmaal op je bek gaan om te groeien, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Wat is je toekomstvisie?

Mijn toekomstvisie is uitgroeien tot een groot platform voor en door vrouwen, waar vrouwen elkaar vinden, elkaar inspireren, van elkaar leren en waar elke vrouw zich veilig voelt om zichzelf te zijn. Hoe anders dit soms is dan de rest.

Ik denk dat we heel goed op weg zijn en onze eigen feminiene krachten aan het herontdekken zijn en ook inzien dat we deze net zo nodig hebben in onze maatschappij. Hier wil ik graag aan bijdragen en vrouwen coachen om die kracht en trots in zichzelf te vinden, vast te houden en te gebruiken om hun eigen weg te kiezen.  Elke vrouw verdient een vleugje schandaligheid in haar leven.

Contactpersoon: Monique Koen
Onderneming: Schandalige Vrouwen
Website: www.schandaligevrouwen.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!