Vecchia Borgata I Muri en La dolce Donna

Wie ben je?

Mijn naam is Irma van der Linden en ik ben 49 jaar oud (nog even 😉). Ik ben getrouwd met Fred en samen hebben we vier kinderen. Naast het managen van ons huishouden, stuur ik ook ons Italiaanse bedrijf aan vanuit Nederland. Zo’n drie tot 4 maanden per jaar ben ik daar zelf om gasten te ontvangen en (business)retreats te leiden.

Ik ben een echte levensgenieter met een grote voorkeur voor alles wat met Italië te maken heeft. Ik houd van een echt gesprek onder een goed glas wijn. Ik sta voor verbinden, netwerken en elkaar verder helpen. Ik ben best spiritueel ingesteld, maar wel met mijn beide voeten in de klei. Een mooie combi van voelen en doen. Ik kom dan ook graag in actie en kan niet zo goed overweg met twijfelaars. Een goede kans pak je direct! Ik houd er ook van om te delen en te inspireren en laat mezelf op mijn beurt ook graag inspireren door bevlogen mensen.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Na mijn opleiding inkomend en uitgaand toerisme heb ik heel veel verschillende functies gehad in die branche. Van hostess tot reseveringsmedewerker bij een touroperator en van receptie management tot grondstewardess. Ik heb daar ontzettend veel ervaring en kennis opgedaan welke in nu allemaal toepas in mijn ondernemingen.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik kom totaal niet uit een ondernemersfamilie. Het is dus best bijzonder, dat ik dat zo in mijn kernwaarden heb zitten. Het begon met het verhuren van een camper en daarna een appartement. Vervolgens opende ik mijn eigen schoonheidssalon, want voor een baas werken, vond ik op dat moment minder aantrekkelijk. Ik trek graag mijn eigen plan, pak de zaken aan op de manier die mij goed lijkt. Doe je het goed, dan pluk je zelf de vruchten daarvan. Gaat het minder, dan moet je kijken hoe het beter kan en opnieuw beginnen. Toen we naar Italië emigreerden was dat met het duidelijke plan om een toeristisch bedrijf te starten. We zijn 14 jaar geleden begonnen met drie accommodaties wat we uitgebouwd hebben naar 7 accommodaties. De laatste twee jaar zijn we juist  weer aan het inkrimpen en draaien we door met vijf accommodaties.

Na onze remigratie wilde ik naast ons Italiaanse bedrijf ook in Nederland weer iets ondernemen. Daar is in eerste instantie de Retraite Academie uit ontstaan. Na drie jaar echter past die jas me niet meer. Dat is ondernemen ook: houd de vinger aan de pols of dat wat je doet nog bij je past en of je het nog leuk vindt. Ik liep vast op de doelgroep en heb mijn aanbod en bedrijfsdoel aangepast. Ik ben tijdens een retreat waar ik zelf aan deelnam echt gaan voelen waar ik gelukkig van wordt en begeleid toeristisch ondernemers nu waar zij hulp nodig hebben en geef lezingen over parttime emigreren, toeristisch ondernemen en Italië.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik probeer echt blokken af te schermen waarin ik werk. Ik ben dan in mijn kantoor te vinden. Ik houd echter ook van vrijheid en flexibiliteit, dus ik wijk er wel eens vanaf. Niet te veel echter, want ik ken mezelf. Dan krijgt de drang naar vrijheid de overhand en kom ik niet meer tot werken 😉. Ik houd dus een duidelijk schema aan. Maandag administratie, opruimen (mail, kantoor en bestanden) en posts klaarzetten voor de hele week. Dinsdag staat in het teken van ons Italiaanse bedrijf en donderdag van mijn Nederlandse bedrijf. Zo krijgt alles voldoende aandacht anders ontglippen zaken aan je aandacht. De woensdag en vrijdag zijn vrij voor het inplannen van afspraken, huishouden en kids.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Bij mijn weten is er niemand die zich echt specifiek met het mentoren van toeristisch ondernemers bezig houdt. Dat op zich is al uniek. Daarnaast breng ik veel kennis mee wat een prettig contrast is met veel wannabees die zich direct na een online cursus als expert neerzetten. Ik weet, dat het de trend is om dat te doen, maar het geeft geen pas. Een expert ben je pas wanneer je de training hebt gevolgd en de ervaring hebt. Die ijzersterke formule kan het verschil maken voor je klanten. Daarnaast ben ik zelf nog steeds enorm enthousiast over de combi waarmee ik werk: toerisme, Italië en ondernemen.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Voor die vraag moet ik even een scheidslijn maken tussen het Italiaanse en het Nederlandse bedrijf.

In Italië word ik soms bedolven onder de regels, de wetgeving en de vergunningen. Boekhouden is echt een ‘crime’ en dat is iets wat ik me van tevoren niet in had kunnen denken.

Voor mijn Nederlandse onderneming ben ik het altijd zichtbaar zijn wel eens zat. Je hebt dat echt nodig, zeker in online ondernemen, maar ik merk dat het me ook wel eens tegenstaat. Ik ben zeker niet tegen zichtbaar zijn en ik heb er ook geen moeite mee, maar soms gaat mijn aandacht ergens anders heen en post of blog ik iets minder. Ik merk dat direct in de volgers en reacties. Dat doet me beseffen, dat Social Media ook wel heel vluchtig en oppervlakkig blijft. Ik zoek voor mezelf hier nog een formule in om tot een juiste balans te komen.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Ik zou direct met een duidelijk doel starten. Ik ben nu ‘gewoon’ begonnen met ondernemen, omdat ik het leuk vond en bij toeval is dat in het verleden altijd best goed gegaan. Toen ik echter een jaar of vijf geleden met business coaching in aanraking kwam ben ik pas doelen gaan stellen. Je gaat dan tien keer zo hard en kunt onderweg goed bijstellen. Ik let nu veel meer op de cijfers en wat er nodig is om die te halen. Ik heb het gevoel dat ik daar de eerste tien jaren wel wat mee heb laten liggen.

Wat is je toekomstvisie?

Ik heb een nieuwe uitdaging op het bureau liggen waar ik me mee bezig wil gaan houden. Dat geeft mij aan, dat mijn plannen nog lang niet opgedroogd zijn en dat ik wellicht altijd wel ondernemend zal blijven. Dat geeft me ook een kick. Ik heb steeds een nieuwe uitdaging nodig.

Mijn visie is dan ook niet zozeer concreet als in ‘zoveel omzet, zoveel accommodaties, zoveel klanten’. Ik wens vooral voor mezelf nog net zoveel plezier in mijn werk en ondernemingen als nu en ik gun mezelf de wijsheid om ergens de stekker uit te trekken als het me geen plezier meer geeft.

Ik wil wel als ik later groot ben genieten van de opbrengst van ons werkend leven en lekker gaan reizen en genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft.

Contactpersoon: Irma van der Linden
Onderneming: Vecchia Borgata I Muri (Italiaans bedrijf) en La dolce Donna
Website: www.irmavanderlinden.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!