Waarom slaap voor een moeder essentieel is

Als je moeder wordt verandert je leven op een prachtige, maar intense manier. Je volgt niet meer je eigen ritme, maar dat van je kinderen. De behoeftes van jouw kinderen staan centraal, wat er aan kan bijdragen dat je soms jezelf verliest. Het kan lastig zijn om de energie te houden voor je eigen hobby’s, om vrije tijd te hebben en dicht bij jezelf te blijven in keuzes en gedrag. Hoe blijf je in zo’n tijd ontspannen? En hoe creëer je als jonge moeder meer tijd voor jezelf?

De risico’s van teveel stress

Stress draagt bij aan een verhoging van het hormoon cortisol, ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Het is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties: cortisol kan namelijk een boost aan je energieniveau geven zodat je kunt vechten of vluchten. Slaaptekort en de stress die bij een onrustig kindje komt kijken kan er voor zorgen dat jij als ouder nog slechter gaat slapen, geen energie hebt en je last hebt van stemmingswisselingen. Het is dus super belangrijk om goed voor jezelf te zorgen in deze fase van je leven.

Ongeveer 13% van de moeders krijgt na de bevalling een depressie, dat is ontzettend veel. Naast de vermoeidheid dragen de verandering in hormonen en extra verantwoordelijkheid hier aan bij. Je voelt je dan neerslachtig, prikkelbaar en angstig.  Er zijn slapeloze nachten, het huishouden en na een aantal weken je werk. Dit alles kan overweldigend zijn. Je kraamtijd en de weken daarna kunnen daarom het beste in het teken staan van rust en herstel.

Maak het bespreekbaar

Het kan ontzettend lastig zijn om kenbaar te maken dat je moe bent, stress ervaart en meer tijd voor jezelf nodig hebt. Moe zijn hoort tenslotte bij het ouderschap toch? Niets is minder waar. Het is logisch dat je af en toe een rotdag hebt, maar in de basis hoor jij je gelukkig en energiek te voelen. Heb je het gevoel dat alles je teveel wordt? Bespreek dit dan met je partner en mensen in jouw omgeving. Vraag hulp met bijvoorbeeld de opvang van jouw kindje, boodschappen of schoonmaken van het huis. Er zijn zeker weten mensen die jou graag willen helpen. Ga naar een arts bij langdurige mentale klachten, zoek hulp als het je teveel wordt.

Tips voor meer me-time

Als jij regelmatig stress ervaart is me-time super belangrijk. Ik geef je een aantal tips en ideeën om deze week nog meer ruimte voor jezelf te maken:

  • Boek een massage of behandeling bij de schoonheidsspecialiste. Ga een dag of avond alleen naar de sauna.
  • Lees ‘s avonds een boek in bed, neem een wijntje of reep chocola mee en chillen maar. Een boek lezen ontspant meer dan tv-kijken en draagt bij aan betere nachtrust.
  • Plan een nachtje weg in een hotel, ALLEEN!
  • Ga een stuk wandelen, minimaal 30 minuten per dag is super gezond.
  • Wissel slapeloze nachten met kinderen af. Zet een logeerbed neer op een plek waar je jouw kindje het minste hoort. Doe oordoppen in en laat de zorg over aan je partner, wissel de volgende nacht om.
  • Ga lekker lang in bad. Heb je dat niet? Plan dan een avondje selfcare in je badkamer met maskertjes, fijne scrub en relaxte muziek. Maak er je eigen zen-momentje van.
  • Zeg afspraken af als je dat wilt en als het kan, voel je niet schuldig en kies voor jezelf.

Slaapcoaching en meer tijd voor jezelf

Slaapt jouw kindje onrustig? Heb je de avonden niet voor jezelf of begint de dag al rond 5.00 uur? Slaapcoaching is wat mij betreft de ultieme manier om op korte termijn meer tijd voor jezelf te creëren. De rust, energie en tijd zijn een cadeautje aan jezelf en jouw gezin. Gun jezelf dus ook slaapcoaching, zodat je tijd over houdt om te genieten van fijne momenten samen of alleen.

Kinderslaapcoach

Tanja Veldhuizen is gecertificeerd Kinderslaapcoach en eigenaresse van Little Sleepers. Haar missie is om zo veel mogelijk ouders aan meer (nacht)rust te helpen. Dit doet zij op een praktische en liefdevolle manier. Wil je meer slaaptips? Volg haar dan op InstagramFacebook of download haar gratis e-book. Tanja is moeder van een zoontje, Job (2 jaar).

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Wist je dat je als gratis INSPIRE member een gastblog op ons platform mag schrijven?

Mega goed voor je zichtbaarheid! Schrijf je onderaan deze pagina gratis in.

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!