Waarom tijd voor jezelf nemen onmisbaar is

Vandaag de dag wordt heel druk zijn vaak gezien als een statussymbool, want ‘hoe drukker, hoe beter, hoe succesvoller’, toch? Druk zijn lijkt eerder de norm te zijn geworden, en dat maakt het niet eenvoudig om toe te geven aan de behoefte aan tijd voor jezelf.

Gelukkig laten steeds meer onderzoeken zien dat het de ware kracht van vooruitgang kan juist liggen in het nemen van tijd voor jezelf. En dat heb ik zelf precies zo ervaren!

Het effect van rust

Ons lichaam en brein zijn veerkrachtig, maar zijn niet gemaakt om constant in de hoogste versnelling te staan. Herstel is namelijk cruciaal. Dit gebeurt niet alleen tijdens onze slaap, maar ook gedurende de dag. Korte rustpauzes hebben een enorm positieve impact op het herstel van lichaam en geest, want rust zorgt voor meer ontspanning en een kalmer brein.

De voordelen van het nemen van tijd voor jezelf

Door bewust me-time in te plannen, geef je je lichaam de kans om te ontspannen en je brein tot rust te laten komen, en dit brengt tal van voordelen met zich mee, waaronder:

Helderheid
Herken je dat gevoel wanneer je urenlang naar een computerscherm staart en er niets zinnigs uit je handen lijkt te komen? Te lang doorwerken kan leiden tot mentale vermoeidheid, waardoor je minder helder kunt nadenken. Juist dan is het belangrijk om even afstand te nemen; een rondje lopen, gewoon voor je uit staren, een boodschap doen. En dan kun je ‘zomaar’ een doorbraak ervaren. Een briljante ingeving schiet je ineens te binnen, of je hebt ineens de oplossing voor een complex probleem waar je al een tijdje mee aan het stoeien was.

Concentratie en focus
Wanneer je de rust opzoekt, kun je je gedachten makkelijker richten op de taken die voor je liggen. Als gevolg hiervan kun je efficiënter werken en diepere inzichten bereiken. Dit wordt ook wel  deep work genoemd; een gefocuste en diepe concentratie op een (complexe) uitdaging zonder afgeleid te worden door externe factoren. Deze diepe concentratie kan vervolgens leiden tot aanzienlijk betere prestaties.

Creativiteit
Het bekende ‘aha’-moment komt vaak nadat je even afstand hebt genomen van iets waarmee je intensief bezig bent. Dit kan op de meest onverwachte momenten of plekken gebeuren. Bij mij gebeurt dit vaak tijdens een rondje hardlopen. Wanneer je even tijd voor jezelf neemt, geef je je onderbewustzijn de ruimte om oplossingen te vinden voor problemen of uitdagingen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, het is een misvatting dat de hoeveelheid uren die je werkt gelijk staat aan hoe productief je bent. Het gaat namelijk om de kwaliteit van de gewerkte uren. Een goed uitgerust lichaam en geest kunnen in kortere tijd vaak meer kwalitatief werk verzetten dan een vermoeide geest die uren aan een stuk door ploetert.

Zo zei iemand eens tegen mij: “als ik meer tijd voor mezelf neem en daardoor iets minder werk, dan is mijn productiviteit en output veel beter. Dus uiteindelijk betaalt dit zich dubbel en dwars terug!”

Gelukkig neemt het belang van het nemen van tijd voor jezelf toe, ook op de werkvloer. Steeds meer bedrijven bieden mindfulness-cursussen, massages en stilteruimtes aan om werknemers de mogelijkheid te geven om te ontspannen en op te laden.

Hoe pas je tijd voor jezelf toe in het dagelijks leven?

Het belang van het nemen van tijd voor jezelf voor rust en ontspanning is gelukkig geen onbekend fenomeen meer. Echter, ik heb ook regelmatig te horen gekregen dat het er gemakkelijk bij in kan schieten door verplichtingen op het werk, huishoudelijke taken of sociale verplichtingen. Herkenbaar? Hier zijn een paar tips hoe je kunt starten met het nemen van tijd voor jezelf in het dagelijks leven:

  • Begin klein: neem korte pauzes tussen je werkzaamheden door, zelfs al is het maar een paar minuten.
  • Blok tijd in je agenda; maak tijd vrij voor een wandelingetje tijdens de lunchpauze, alleen of met collega’s.
  • Leg jezelf niet de druk op om altijd maar ‘bezig’ te zijn. Het is zelfs heel gezond om soms gewoon even niets te doen!

Kortom, het nemen van tijd voor jezelf is niet zomaar een ‘leuk extraatje’ voor wanneer je tijd over hebt. Het is een cruciaal onderdeel van een gezond en gelukkig leven. Soms moet je minder doen om meer te bereiken.

Tiny Escape

Met de Tiny Escape-cabin bieden we een bijzondere plek in de natuur, dicht bij de stad, waar je diep kunt ontspannen of geconcentreerd kunt werken. Even uit de dagelijkse hectiek stappen en jezelf onderdompelen in rust en stilte.

Nieuwsgierig geworden? Ontdek Tiny Escape op www.tinyescape.nl of volg Tiny Escape op www.instagram.com/nl_tinyescape en www.linkedin.com/company/tinyescape.

banner e-Boekhouden.nl

Contactpersoon

Marlene Geluk

Onderneming

Tiny Escape

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!