Waarom zou je een AOV afsluiten?

Je hebt een goedlopend bedrijf en draait een mooie omzet waar je goed van kunt leven. En dan slaat ineens het noodlot toe: je wordt ziek. Zo ziek dat je je werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren en zonder inkomen komt te zitten. Wat nu? Iedereen denkt altijd, dat overkomt mij niet. Het is daarom superbelangrijk om goed geïnformeerd te zijn over verzekeringen, met name de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). In dit artikel leggen we je uit hoe het werkt en waarom je een AOV zou moeten afsluiten.

Waarom is het afsluiten van een AOV belangrijk?

Een AOV verzekert je van een inkomen als je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken. Het nut hiervan kan je maar beter niet onderschatten, gezien de potentiële financiële kwetsbaarheid van jou als onderneemster in dergelijke situaties. Volgens cijfers van het CBS leeft een aanzienlijk deel van de zelfstandige ondernemers in Nederland onder de armoedegrens. Zonder AOV vergroot je het risico op financiële instabiliteit bij arbeidsongeschiktheid behoorlijk.

Wetswijzigingen rondom de AOV in Nederland

Op dit moment is het afsluiten van een AOV voor zzp’ers en MKB-ondernemers in Nederland nog niet verplicht. Maar let op: de politiek overweegt echter om hier verandering in te brengen. Het belang van een dergelijke voorziening wordt steeds breder ingezien, dit heeft te maken met de risico’s van langdurige uitval door ziekte of een ongeluk.

Welke soorten AOV’s zijn er?

Er bestaan verschillende soorten AOV’s, afhankelijk van de gewenste dekking en het risicoprofiel van de ondernemer. Met keuzes in looptijd, eigen-risicoperiode en de hoogte van het verzekerde bedrag kan een AOV zeer specifiek aan je wensen worden aangepast. Via een vergelijkingswebsite zoals Yezzer kun je eenvoudig alle verschillende opties met elkaar vergelijken zodat je weet welke AOV je het beste kunt afsluiten. Het handige aan deze website is dat je binnen 10 minuten je AOV hebt geregeld en deze online kunt aanvragen.

Is er fiscaal voordeel als je een AOV afsluit?

Een bijkomend voordeel is dat de kosten voor een AOV fiscaal aftrekbaar zijn als zakelijke last. Dit maakt de investering in een dergelijke verzekering aantrekkelijker, aangezien het netto kostenplaatje hierdoor vermindert. Het is wel belangrijk om je hierover goed te laten informeren, dit kan bijvoorbeeld via Yezzer en/of bij je financieel adviseur.

Contactpersoon

Saskia en Nathalie

Onderneming

Business Women Nederland

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!