Wat is (een) Community?

Wat is Community

Dit is mijn derde gastblog voor Business Women Nederland, een community voor ondernemende vrouwen. Wat is dan een community, vroeg ik mij daarom af. En hoe commune je dan precies?

Ik heb het eens opgezocht. Google Translate vertaalt ‘Community’ als gemeenschap, gemeente, maatschappij. En het definieert het als:

  • A group of people living in the same place or having a particular characteristic in common.
  • A feeling of fellowship with others, as a result of sharing common attitudes, interests and goals.
  • A group of interdependent organisms of different species growing or living together in a specified habitat.

Zelfde eigenschap

Om met de eerste definitie te beginnen: Als leden van Business Women Nederland zijn we inderdaad een groep mensen die in dezelfde plek woont, Nederland. En we hebben zelfs een aantal specifieke eigenschappen gemeen; we zijn allemaal vrouw en allemaal ondernemer.

Kameraadschap/ Zusterschap

Bij de tweede definitie wordt het al minder afgebakend:

“Een gevoel van kameraadschap (ik vind zusterschap een mooier woord 😉 met anderen, omdat we gemeenschappelijke instellingen, interesses en doelen hebben.”

Dat kan nog wel verschillen, lijkt mij. Ondernemen zal een gezamenlijke interesse zijn. Maar hoe zit het met onze houding hierin en wat is jouw doel? Geld verdienen, carrière maken, onafhankelijk zijn, samenwerken, groeien, gelukkig zijn? Ik zou het leuk vinden als je jouw antwoorden hieronder in de reacties achterlaat. En wat is dan je houding? Ben je gedreven, ambitieus, of plichtsgetrouw?

Als ik de vraag zelf moet beantwoorden: Mijn doel als ondernemer is inderdaad om geld te verdienen om van te leven. Maar ook om mezelf te leren kennen. Als persoon en als onderdeel van een geheel, van deze community, van mijn vakgebied, van mijn directe omgeving en van de maatschappij.

Mijn houding hierin? Om geld te verdienen ben ik plichtsgetrouw en vaak voorzichtig. Het is nodig om mijn huis, eten, kleding van te kunnen kopen en leuke dingen met mijn vrienden te kunnen doen. Maar in mijn doel om mijzelf te leren kennen ben ik gretig, ambitieus, wil ik leren en groeien. Waarom? Omdat het mij gelukkig maakt, vreugde geeft.

Onderlinge afhankelijkheid

Dan de derde definitie. Dat vind ik een hele interessante. “Een groep van onderling afhankelijke organismes van verschillende soorten, die samen groeien en leven in een specifiek leefgebied.”

Dan moet ik meteen denken aan een documentaire die ik een tijdje terug zag. Over hoe bomen met elkaar in verbinding staan. Hoe ze onder de grond een netwerk aan wortels hebben, waarmee ze onderling in verbinding staan en communiceren. Maar ook hoe ze onderling de voeding van de bodem verdelen en hoe ze schimmels nodig hebben om dit te kunnen doen. Allemaal families van bomen en planten van verschillende soorten, die een netwerk vormen en daarin samenwerken met de schimmels, insecten en dieren. Valt er één schakel weg, dan verstoort dat het hele geheel. Sinds ik deze documentaire heb gezien, weet ik dat een boom een bos nodig heeft en dat één boom alleen, geplant op straat, eigenlijk ten dode is opgeschreven op de lange of korte termijn.

Maar hoe zit dat dan met ons?

Hoe afhankelijk zijn wij van elkaar? Hoe onderling afhankelijk of verbonden? Ik heb vooral geleerd om zelfstandig en onafhankelijk te moeten zijn. Al voelt dat niet natuurlijk aan mij. En met wat ik geleerd heb over het bos, weet ik dat het dat ook niet is. Het verlangen naar samenwerking is met name bij vrouwen aanwezig. Dat zie ik ook terug bij Business Women Nederland. Maar hoe doe je dat dan? Hoe ‘commune’ je? Het blijft toch vaak een beetje ‘jouw bedrijf, mijn bedrijf’. Samen uitvinden hoe je het nog beter alleen kan doen. Het van elkaar afhankelijk zijn, moeten we misschien wel opnieuw leren. Alleen in de interactie met elkaar leer ik wie ik zelf ben.

Hoe ik dat doe?

De vragen die ik aan mezelf stel, stel ik nu ook aan jullie. Dit zorgt ervoor dat we elkaar op een manier leren kennen, die jou, mij en ons als community nog méér power vrouwen maakt ;-). Ik hecht hier waarde aan, omdat het mij als mens en als vrouw meer voldoening en vervulling in mijn leven en werk geeft.

In de antwoorden kunnen we ontdekken, hoe ieder voor zich erin zit en wij met elkaar.

Vinden jullie het ook leuk om op deze manier jezelf, de ander en daarmee het geheel van onze community te willen ontdekken?

Doe dan met mij mee.

Vragen:

  • Wat hebben wij gemeen? (Zie 1e definitie van Community)
  • Wat is jouw specifieke doel? (Zie 2e definitie van Community)
  • En welke eigenschappen gebruik jij daarvoor? (Zie 2e definitie van Community)
  • Wat is jouw motivatie om jouw specifieke doel te bereiken? (Zie 2e definitie van Community)
  • Hoe ervaar jij het om afhankelijk te zijn van elkaar? Ervaar jij dat überhaupt? (Zie 3e definitie van Community)
  • En zo ja of nee, wil je dat toelichten.

Ik ben heel benieuwd of we je antwoorden met elkaar kunnen en willen uitwisselen, zodat we een nog sterkere community kunnen vormen.

Contactpersoon

Christine van Rooijen

Onderneming

Christine van Rooijen

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!