Wat zijn hormonen?

Ik neem je graag mee in de wereld van hormonen. Hormonen zijn een van de belangrijkste communicatie processen van ons lichaam. De processen in ons lichaam zijn er altijd al geweest. Zij liggen in onze genen opgeslagen. Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je cyclus op gang komt, dat je ’s avonds moe wordt en ’s ochtends weer wakker wordt, dat je eten verteerd en je je blij voelt. Deze processen werken allemaal door de aansturing hormonen. En hormonen worden weer aangestuurd door invloeden van buitenaf. Je kunt hierbij denken aan het opdoen van daglicht, voeding, beweging, slaap en rust.

Al duizenden jaren zijn onze genen hierin niet aangepast. Maar de maatschappij is wel doorgegaan met ontwikkelen. Waar we vroeger bijvoorbeeld in de overlevingsstand schoten omdat er een tijger in de buurt kwam, ervaart ons lichaam dat nu hetzelfde doordat we niet meer congruent leven met hoe ons lichaam is gebouwd. Vroeger werden we bijvoorbeeld wakker van de zon en gingen we naar bed als we ons moe voelden. Ons lichaam leefde met de natuur en zijn ritme.

Klein voorbeeld: Als je aan duizenden jaren terug denkt. Aan de jagers-en verzamelaars, dan moesten zij zelf voor het eten zorgen door te jagen en te verzamelen en trokken naar een ander gebied als er een tekort aan voeding was. In de zomerperiode was er altijd veel meer eten voorhanden en aten zij zoveel, dat ze een insuline resistentie op bouwde en de suikers werden opgeslagen als vet. Dit was handig, want in de winterperiode was er een tekort aan eten en konden zij overleven en verbranden zij in de winter hun opgespaarde reserves(vet). In de huidige tijd kun je voorstellen, dat nu er 24/7 alle producten voor handen zijn, er een disbalans in ons systeem ontstaat. Welke de nodige klachten en ziekten met zich meebrengen. En dit gaat alleen nog maar over een het stukje suikers in voeding.

In de afgelopen jaren is de maatschappij onwijs gegroeid. Het begon met de landbouwrevolutie, ongeveer 10.000 jaar geleden, waarbij we op grote schaal eten gingen verbouwen en bleven op dezelfde plekken wonen. Daarna kwam de industriële revolutie, ongeveer 200 jaar geleden, we gingen fabrieken bouwen en dus ook meer binnen werken, waardoor we minder zonlicht opnamen. Daarnaast gingen we kleding dragen en kregen we een tekort aan vit. D. De fastfood industrie kwam ongeveer 50 jaar geleden en hiermee is onze gezondheid nog meer in de knoei gekomen met wat ons lichaam eigenlijk nodig heeft. Er ontstonden producten met een groot tekort aan belangrijke voedingsstoffen, nutriënten genoemd.  

Met dit gegeven kunnen we gaan kijken naar hoe we dan de toekomst voor onszelf gaan inrichten. Hoe kunnen we welvaartsziekten, die steeds op jongere leeftijd ontstaan, proberen te voorkomen? Hoe creëren we voor onszelf een ritme in deze maatschappij, waarbij we gezond, vrolijk en vol energie door het leven gaan? En wat is er nodig om hormonale verstoringen in ons lijf tegen te gaan en klachten te verminderen?

Dat is iets waar ik je graag bij help. Ik help je als vrouw met een kinderwens en hormonale klachten als jonge moeder. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je weer vol energie komt te zitten en je je helemaal blij voelt!

Kijk op www.praktijkaniek.nl voor de mogelijkheden. Volg me voor meer tips op instagram @praktijkaniek.

Contactpersoon

Aniek

Onderneming

Praktijk Aniek

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!