WerkBlij

Wie ben je?

Ik ben Inge Sonnenschein, met mijn bedrijf WerkBlij begeleid ik vrouwelijke leidinggevenden van werkdruk naar werkplezier. Als trainer en coach transformeer ik opdrachtgevers van ‘in de waan van de dag’ naar focus & flow in de dag. Samen met mijn vriend en drie dochters woon ik in het buitengebied van Leusden vlakbij Amersfoort. 

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Na mijn studie Internationale Bedrijfskunde in Maastricht heb ik een jaar of 15 als projectmanager en verandermanager gewerkt in de zakelijke dienstverlening. Ik heb bij verschillende grote organisaties mogen werken en was verantwoordelijk voor veel verschillende projecten. De laatste jaren merkte ik dat de passie voor projectmanagement begon af te vlakken. Een nieuw project betekent nieuwe inhoud en nieuwe mensen maar het proces is hetzelfde. Ik stelde mezelf de vraag: Wil ik dit nog blijven doen? Het antwoord daarop was vrij snel nee, het is tijd voor wat anders. Ik wilde een andere uitdaging en een nieuw avontuur aangaan. Ik had echt behoefte om een andere weg in te slaan.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ondernemen stond al langer op mijn verlanglijstje dus daar was nu het moment voor. In mijn werk als projectmanager heb ik veel mensen ontmoet die continu aan het rennen waren, overliepen van alle taken en acties, van overleg naar overleg renden en dan ’s avonds na een dag op kantoor nog alle e-mails moesten wegwerken. Regelmatig zag ik mensen overspannen raken en afglijden in een burn-out. Terwijl er ook collega’s waren met dezelfde functie, verantwoordelijkheden en ervaring die grip hadden op hun werk en ’s avonds voldoende tijd en energie hadden om lekker te gaan sporten. 

Het fascineerde mij enorm hoe dit kon en ben me gaan verdiepen in dit vraagstuk. Zelf houd ik van organiseren, ben altijd bezig hoe kan je zaken slim en efficiënt aanpakken, daarnaast ben ik gefascineerd door persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Op basis hiervan ben ik een methode gaan ontwikkelen om leidinggevenden te begeleiden naar meer rust, grip, focus en flow in hun dagelijkse werk. Kortom om ze van werkdruk naar werkplezier te begeleiden.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik loop ’s ochtends lekker een rondje met de hond, heerlijk begin van de dag! Onze dochters gaan alle drie naar de basisschool, in die uren kan ik lekker werken. Daarnaast werk ik regelmatig vanuit huis en doe dan ook wat huishoudelijke klussen tussendoor. Wanneer ik training geef ben ik bij de klant op kantoor en de hele dag van huis. Als zelfstandige kan ik goed mijn eigen tijd inplannen en mijn man kan zijn uren flexibel indelen. Dit zorgt ervoor dat we beide fulltime kunnen werken en dit goed kunnen combineren met de zorg voor onze drie dochters. Ik sta regelmatig doordeweeks langs het hockeyveld of speel taxichauffeur voor speelafspraakjes. Wanneer nodig werk ik in het weekend nog wat zaken weg. Op die manier is het voor mij en mijn gezin prima te combineren.  

Wat maakt jouw onderneming uniek?

De combinatie van drie uitgangspunten maken mijn manier van werken uniek. Ik geef mijn trainingen en coaching op de werkvloer waardoor ik direct zie wat er gebeurt, hoe iemand reageert op een collega. Dit kan ik dan direct teruggeven waardoor iemand écht leert in de praktijk en het gaat toepassen. Ten tweede combineer ik een groepstraining altijd met individuele coaching omdat ik merk dat het toepassen van de nieuwe vaardigheden vaak lastig is, de praktijk is weerbarstig. Door individuele coaching waarbij we echt samen aan de slag gaan om een werkmethode te ontwikkelen die naadloos aansluit bij de context en praktijk van de opdrachtgever beklijft het op de lange termijn. Het derde punt is dat ik niet alleen een nieuwe werkmethode ontwikkel maar ook de oorzaak van de werkdruk aanpak, dit kan een vorm van perfectionisme zijn of het moeilijk vinden om grenzen aan te geven of bijvoorbeeld onduidelijkheid in rollen en verantwoordelijkheden. Deze combinatie zorgt ervoor dat mijn opdrachtgevers weer rust en grip ervaren en zich kunnen focussen op hun eigen doelen en dat ze dit ook op de lange termijn volhouden. 

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Als zelfstandige heb je veel verschillende rollen en verantwoordelijkheden. Je bent tegelijkertijd, accountmanager, marketingmanager, communicatiemanager, productmanager, trainer, manager klantenservice, financieel manager etc. Dat kost allemaal veel tijd en je moet je focussen op die gebieden waar je waarde toevoegt en waar je energie van krijgt. Sommige zaken moeten natuurlijk gebeuren maar als het je veel energie kost, besteed het dan direct uit. Zonde om daar je tijd en energie in te stoppen. Daarnaast is zelfstandig ondernemen soms best eenzaam. Je hebt geen collega’s waarmee je even kan sparren. Het is belangrijk om mensen om je heen te verzamelen waarmee je regelmatig kan sparren. Zelf heb ik een accountability partner, we hebben wekelijks contact en helpen elkaar om onze doelen scherp te houden en deze te verwezenlijken. Daarnaast heb ik een intervisie groep opgericht waarin we elkaar kunnen inspireren en lastige situaties kunnen bespreken. De vrijheid en autonomie die je als ondernemer hebt zijn heerlijk, ik zou niet meer anders willen!

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

De meeste zelfstandige trainers en coaches beginnen met een website, dat heb ik ook gedaan. Als ik het over mocht doen zou ik in het eerste jaar nog veel meer gesprekken voeren met potentiële opdrachtgevers, nog meer netwerken en contacten leggen. Hiermee wordt je verhaal scherper en je leert de taal van je klant nog beter. Pas na een jaar zou ik investeren in een mooie website. Het eerste jaar verandert er nog zo veel. Je verhaal, je product en je ideale klant lijken scherp maar mijn ervaring is dat dat nog behoorlijk evalueert in de eerste periode.  

Wat is je toekomstvisie?

De komende jaren verder bouwen op het fundament wat nu staat en een continue stroom van opdrachtgevers creëren. Naast de individuele trajecten wil ik me ook gaan richten op teams. Wie weet ga ik in de toekomst samenwerkingsverbanden aan met Arbodiensten en bedrijfsartsen. Om op deze manier meer mensen te helpen bij werkdruk en het voorkomen van burn-out. Daarnaast zou ik graag een kleinschalige bed & breakfast runnen. Heerlijk om gasten te verwennen en te zorgen dat ze even kunnen ontspannen. Genoeg leuke projecten dus 😉

Contactpersoon: Inge Sonnenschein
Onderneming: WerkBlij
Website: www.werkblij.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!