Zo los je de echte oorzaak van jouw uitstelgedrag op

In je poging je uitstelgedrag aan te pakken heb je waarschijnlijk alle timemanagementsystemen al geprobeerd en talloze nieuwe planners gekocht. Je maakt elke keer een nieuw plan en zweert dat je het vanaf maandag echt anders gaat doen.

Maar hoe je het ook probeert, het werkt allemaal niet. 

Dat komt doordat uitstelgedrag geen timemanagementprobleem is. Veranderen hoe je je werk indeelt, lost de echte oorzaak niet op. 

En nee, er is ook niks mis met jouw zelfdiscipline, wilskracht of motivatie. 

Waarom je uitstelt

Alles wat we doen en niet doen wordt aangedreven door emoties. Ons mensenbrein is erop gericht ongemak en pijn te vermijden. Dat je die taak waar je tegenop ziet uitstelt, is dus een teken dat je een prima functionerend brein hebt. Gefeliciteerd!

Het wordt tijd om uitstelgedrag aan te pakken, als het een gewoonte is geworden, als je het gevoel hebt dat je er geen controle over hebt, of als je uitstelgedrag ervoor zorgt dat je jouw doelen en dromen niet kunt waarmaken.

Gewoon je manier van werken aanpassen, zonder te veranderen hoe je je erover voelt, werkt niet. Het zou niet goed afgelopen zijn met de mensheid als het makkelijk voor ons was iets te doen dat helemaal niet goed voelt. Dat is nu juist het beschermingsmechanisme dat ons in leven houdt. 

Strenger zijn voor jezelf werkt ook averechts. Het maakt de kans alleen maar groter dat je je rot voelt. En als je je rot voelt, zul je dat gevoel weer vermijden door te gaan bankhangen of de hele dag in je inbox rond te klikken. Dit is precies waarom uitstelgedrag voor velen van ons voelt als een vicieuze cirkel waar je niet uit kunt ontsnappen.

Wat werkt dan wel?

Uitstelgedrag aanpakken 

Uitstelgedrag is eigenlijk een poging een onprettig gevoel te vermijden of te negeren. Dat je weg wilt van dat rotgevoel is een natuurlijk neiging, maar dat wil niet zeggen dat je eraan overgeleverd bent. Je kunt de drang om uit te stellen voelen en tóch aan het werk gaan. 

Niet door op wilskracht erdoorheen te duwen, dat houd je niet lang vol. Je kunt leren die drang om iets anders te doen in je lijf toe te laten, zonder eraan te ‘gehoorzamen’. 

Zodra je kunt omgaan met de drang om iets anders te doen, ontstaat er ruimte om uit te vogelen waarom je überhaupt zo’n weerstand voelt tegen die taak die je van plan was te doen. Je kunt het probleem dan bij de wortel aanpakken en hebt steeds minder vaak de neiging om uit te stellen. 

Alleen al begrijpen waarom je doet wat je doet, zorgt ervoor dat je niet langer het gevoel hebt dat je jezelf niet onder controle hebt. Je kunt op elk moment kiezen wat je doet. 

Dat betekent dus ook dat je alle leuke dingen niet uit je leven hoeft te verbannen. Je hoeft je werk niet anders in te delen. Om 5 uur opstaan is nergens voor nodig. Je hoeft je Netflix abonnement niet op te zeggen. De social media apps hoeven niet van je telefoon.

Hoe ziet jouw leven eruit zonder uitstelgedrag? 

Als je vrijwel altijd doet wat je van plan bent, kun je waarschijnlijk veel minder uren gaan werken. Of juist veel meer omzet draaien in dezelfde tijd, als dat op dit moment belangrijker voor je is. 

Je kunt echt genieten van een goede Netflix en chill sessie. 

Je bent niet meer de hele dag aan het werk. Dat gevoel van onrust verdwijnt namelijk als je de belangrijkste dingen gewoon al gedaan hebt. 

Daarnaast krijg je steeds meer vertrouwen in jezelf. Dat je doet wat je jezelf beloofd, geeft echt een fijn gevoel. Het maakt dat je steeds grotere doelen durft te stellen. Grootse plannen durft te maken, die je bovendien werkelijk gaat uitvoeren. 

Ook jij kunt van je uitstelgedrag afkomen. Echt waar. Het begint met eerlijk zijn tegen jezelf (en lief!) over wat je doet en waarom.
Klik hier om daar direct mee aan de slag te gaan, helemaal gratis. 

Werk ze vandaag!

Sanne Tolboom
productiviteitscoach voor uitstellers
Waarmaaklab

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!