Hoe ook jij Spaans kunt leren met deze handige tips!

Spaans benauwd

Daar stond ik dan 25 jaar geleden voor de klas, tijdens mijn mondeling Spaans op de opleiding Toerisme in Breda. Het was mijn beurt voor een presentatie over sport en ik had deze volledig uit mijn hoofd geleerd. Eenmaal voor de klas: NADA, alles was weg! Spaans benauwd… Ik kon niet terugvallen op mijn basis, want ik had alles uit mijn hoofd geleerd. Ondanks of juist door deze Spaanse blunder was ik vastberaden om deze taal ooit te gaan leren en vloeiend ook.

Drempels, smoesjes en uitstellen

Spaans leren is voor veel mensen een lang gekoesterde wens. Toch wordt het vaak uitgesteld door een gebrek aan tijd, motivatie of onzekerheid. Men ziet op tegen de Spaanse grammatica of het “stampen” van de Spaanse werkwoorden. Ik kwam erachter dat er zoveel manieren zijn om de Spaanse taal te leren, dat het zelfs verslavend bleek te zijn. Vooral het proces is leuk, waar je soms de gekste dingen zegt door net een verkeerde klank of letter te gebruiken. Het hoort er allemaal bij.

“No problemo”

Onder mijn kennissen en vrienden een populaire uitspraak. Komt het jou ook bekend voor? Superleuk, want dat betekent dat jij ook Spaans probeert te spreken, iets waar best wat lef voor nodig is! Zinnen als “No problemo”passen in hetzelfde rijtje als: “Cuanta costa”, “Como estai” en “Holandia”. Geweldig toch dat iedereen hier en daar wat Spaanse termen roept die vaak verstaanbaar zijn, maar net niet helemaal kloppen. Je zegt namelijk: No hay problema. In dit artikel zal ik je behoeden voor enkele veel gemaakte fouten en tips geven hoe ook jij op een leuke manier Spaans kunt leren.

Hilarische Spaanse vergissingen

En nee, dan heb ik het niet over mijn Spaanse ex-vriendjes, maar over de veelgemaakte taalvergissingen die ik in het Spaans maakte. Zeggen dat ik moe ben i.p.v. getrouwd (Estoy cansada i.p.v. casada). Dat ik 35 anussen heb i.p.v. jaren (Tengo 35 anos i.p.v. años) en dat ik wilde vertellen dat ik had hardgelopen, maar zei dat ik tot een orgasme was gekomen (correrse i.p.v. correr). Na deze Spaanse blunders en door mijn interesse in reizen en de Spaanstalige wereld ben ik uiteindelijk de docentenopleiding Spaans gaan doen. Inmiddels geef ik met mijn eigen taalschool Rumbos met veel passie Spaanse les online en op locatie in de Bollenstreek en regio Haarlem.

Handige tips om Spaans te leren

  1. Motivatie: Wat is jouw doel bij het leren van Spaanse woorden en zinnen? Waarvoor wil je het gaan gebruiken of wat wil je straks kunnen zeggen? Met jouw doel voor ogen boek je het beste resultaat en ben je binnen no-time verslaafd aan alles wat met de Spaanstalige cultuur te maken heeft. De allerbeste manier is natuurlijk een reis naar een Spaanstalig land, maar waarom zou je die Spaanse “onderdompeling” niet zelf alvast opzoeken?
  2. Duolingo: Spelenderwijs leer jij de leukste Spaanse woorden en zinnen via verschillende type vragen, waarbij herhaling het geheim is. Weet je niet gelijk de betekenis van een Spaans woord, bedenk je dan of het misschien op een woord uit het Engels, Frans of Nederlands lijkt. Wat mensen bij Duolingo wel missen is de uitgebreide uitleg en structuur van de opbouw van de zinnen. Ook komt er, los van het inspreken van wat korte zinnen, weinig spreekvaardigheid aan bod. Daarom is deze app vooral een goede aanvulling op een cursus Spaans.
  3. Episodios en Netflix: Ook hier zie je dat het Spaans soms best op het Engels lijkt (episodios-episodes = afleveringen). Netflix is niet meer weg te denken als het gaat om het leren van de Spaanse taal, want wie kent “La casa de Papel” nou niet? Toch zijn er ook andere leuke Netflix series uit Spanje, maar ook Mexicaanse of Colombiaanse series die het goed doen. Voor humor ga je voor “Machos Alfa” (Spanje), voor een lange en zeer spannende Mexicaanse serie ga je voor “La Reina del Sur”. Liever zoveel mogelijk Spaans uit Spanje? Kies dan voor “Vivir sin permiso” of “Entrevías”. Ben je net begonnen met Spaans, wen dan eerst aan de uitspraak door de audio op Spaans te zetten.
  4. Spaanse onderdompeling: Luister naar Spaanstalige muziek of Spaanse podcasts op Spotify en volg interessante Facebook- en Instagram accounts of groepen. Als jij dagelijks korte Spaanse titels en teksten voorbij ziet komen, dan pik je daar altijd iets van op. Luister Spaans in de trein, auto, sportschool of als je wandelt.
  5. Cursus Spaans: Voor het kiezen van jouw beste cursus Spaans moet je je afvragen wat jij belangrijk vindt. Houd je van een persoonlijke benadering en leer je graag flexibel? Wil je woordenlijsten ook kunnen beluisteren en veel spreekvaardigheid oefenen? Zoek je een ervaren docent of gewoon iemand die Spaans spreekt? Maak kennis met jouw docent, zodat jouw Spaanse avontuur kan beginnen en je een mooie stok achter de deur hebt! Vind gelijkgestemden in een online community of bij een groep op locatie en als allerbelangrijkste: geniet van het proces!

Roep jij ook al lang dat je Spaans wilt leren of heb je de Spaanse taal nodig voor jouw zakelijke contacten, dan lijkt het mij leuk om jou daarbij te helpen. Proef alvast de sfeer van mijn lessen op rumbos.nl. Daar vertel ik o.a. meer over mijn flexibele online videocursussen Spaans, opgenomen op het tropische Curaçao.

Wie weet ook een mooie Spaanse start voor jou! ¡Hasta pronto! Rian

Contactpersoon

Rianne Droogendijk

Onderneming

Rumbos

 

Website

rumbos.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!