Interview met Sonja van Bakel van SBKL Coaching

Wie ben je?

Ik ben Sonja, eigenaar van en coach bij SBKL.

Ik ben graag buiten, actief en ondernemend. Ik hou van reizen, lekker eten en borrelen met vrienden. Daar waar ik vroeger zo weinig mogelijk met school te maken wilde hebben ben ik nu ontzettend leergierig ten aanzien van alles wat me inspireert en aanspreekt betreffende persoonlijke ontwikkeling.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Ik heb >20 jaar in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) gewerkt, zowel civiel (verslavingszorg) als binnen defensie. Als militair ben ik de laatste jaren werkzaam geweest voor de militaire GGZ en jaren geleden heb ik bij een parate eenheid gezeten waarmee ik in 2002 op uitzending ben geweest.

Binnen de GGZ ging het werken met de protocollen, richtlijnen, eisen van de zorgverzekeraars en de wachtlijsten me steeds meer tegenstaan. Zeker ook omdat veel van de mensen die ik sprak in de GGZ naar mijn idee mentale en fysieke klachten kregen omdat ze vooral een leven leidden wat tegen hun hart en gevoel in ging.

Jarenlang leven en werken naar bepaalde verwachtingen, doen wat (je denkt dat) van je verwacht wordt en aan je eigen behoeften en verlangens voorbijgaan maakt dat je de verbinding met jezelf kwijtraakt. Dat brengt klachten met zich mee. Binnen de GGZ wordt mijns inziens vooral aan symptoombestrijding gedaan en collectief behandeld terwijl ieder mens uniek is.

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Ik ben mijn eigen coachbedrijf gestart omdat ik niet langer binnen de kaders van de GGZ wilde werken en wel mensen verder wilde begeleiden naar een leven waarin ze kunnen doen waar ze blij van worden en het leven te leven wat zij willen leven in plaats van naar de verwachtingen van de maatschappij of hun eigen belemmerende overtuigingen. Zodat ze weer energie hebben en met een dikke vette lach door het leven gaan.

Ik richt me op mensen tussen de 25 en 39 jaar oud die het Dertigersdilemma doormaken; ogenschijnlijk alles voor elkaar hebbend en toch niet gelukkig of het gevoel iets te missen.

Als ik hen de tools meegeef om te weten (vanuit voelen, niet vanuit het hoofd) waar ze blij van worden en hier invulling aan gaan geven, dan ben ik ervan overtuigd dat er veel minder mensen zijn met mentale en/of fysieke klachten. Het is het ook de generatie die weer een nieuwe generatie gaat groot brengen, waardoor de olievlek nog groter wordt.

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Ik deel mijn dagen flexibel in. Soms werk ik in de ochtend, dan de middag of de avond. Wel altijd zowel ‘werktijd’ als tijd voor mezelf of samen. Zodat, als we bijvoorbeeld zin hebben om een stukje te fietsen omdat het die dag mooi weer is, dat dat wel kan.

Mijn doel is dat ik volledig kostwinner ben met dat te doen wat ik ontzettend leuk vind en wat niet voelt als werken (en zo voelt mijn coachbedrijf) en dat mijn man de dingen regelt in en om het huis.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

Ik combineer Human Design, Kwantumfysica en de universele wetten met mijn jarenlange ervaring binnen de GGZ en defensie. Daarbij staat de persoon centraal en is het coachtraject afgestemd op het individu.

Mijn kwaliteit is dat ik snel kan schakelen en alle kennis en kunde die ik heb kan omvormen tot datgene wat de ander nodig heeft.

Op mijn lijstje van tools die ik me nog eigen wil maken staat oa hypnotherapie, EFT (tapping), Touch of Matrix en daar gaat vast nog meer bijkomen.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Ik heb vooral onderschat hoe leuk het is. Ik hou van uitdagingen en doe graag verschillende dingen. Dat ervaar ik allemaal in het ondernemerschap. En wat ik ontzettend leuk vind zijn de ontmoetingen, zowel fysiek als via social media, die ik heb met zoveel verschillende mensen. Daar zijn al mooie vriendschappen uit ontstaan.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

Eerder starten met een businesscoach. Die heb ik sinds september afgelopen jaar en daar ben ik ontzettend blij mee want ik leer ontzettend veel. Niet alleen op het gebied van strategie en marketing, maar vooral wie ik heb te zijn als ondernemer, als CEO. Het maakt dat ik grootser denk en handel.

Wat is je toekomstvisie?

SBKL uitbouwen tot een instituut op een mooie en ruime locatie waar persoonlijke groei en ontwikkeling geleefd en beleefd wordt.

Met allerlei verschillende mogelijkheden aan tools en personen die dit aanbieden.

Contactpersoon

Sonja van Bakel

Onderneming

SBKL Coaching

Website

sbkl.nl

Ontdek meer over...

Succesverhalen & persoonlijke ontwikkeling

Netwerken & samenwerken

Marketing, communicatie & techniek

Creatief & media

Financiën & vastgoed

Beauty, lifestyle & fashion

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!