STERK vanuit de kern

The CORE van je lichaam: hoe sterkte vanuit de kern alles bepaalt.

Veel mensen denken bij core training aan zichtbare buikspieren of een strakke sixpack. Maar de core is zoveel meer dan dat. Het is de basis van elke beweging die je maakt, of je nu sport, een tas optilt of de trap oploopt. Een sterke en goed functionerende core helpt je om blessures te voorkomen, beter te bewegen en rugpijn te verminderen.

In deze blog leer je:

  • Wat the core precies is en waarom het zo belangrijk is
  • Waarom een sterke core rugklachten voorkomt
  • Waarom je blessure steeds terugkomt
  • De meest effectieve oefening om je core te trainen (en het is niet wat je verwacht..)

Wat is ‘the Core’ echt?

Je hoort het best vaak om je heen: heb je pijn in je rug? Voel je je belemmerd in je dagelijkse activiteiten? Dan moet je je core trainen.

Maar wat is eigenlijk de core?

Je core bestaat uit veel meer dan alleen je buikspieren. Het is een samenwerking van spieren en bindweefsel om je lichaam stabiel en sterk te houden. De belangrijkste spiergroepen in je core zijn:

Buikspieren, rugspieren, bekkenbodemspieren, diafragma (ademhalingsspier), bilspieren (helpen) en heupbuigspieren (helpen). Daarnaast hebben we een heel netwerk van bindweefsel door het hele lichaam. Het zit rond je organen, zenuwen en bloedvaten. Het zit tussen de spieren en om de spieren en geeft steun aan het lichaam. Alles moet samenwerken, zodat het als een korset werkt dat je lichaam beschermt en ondersteunt.

Waarom een sterke core rugklachten voorkomt

Veel mensen hebben last van lage rugpijn of voelen zich instabiel bij dagelijkse bewegingen. Een groot deel van de oorzaak ligt bij een zwakke core.

Wanneer je niet alle spieren optimaal gebruikt, vallen sommige spieren in slaap en anderen gaan juist harder werken dan de bedoeling is.

“ik heb juist hele sterke buikspieren, maar toch rugpijn, hoe kan dat dan?”

Het trainen van spieren afzonderlijk heeft niet zoveel zin. Het gaat om de functionele samenwerking van alle spieren. Je bent afhankelijk van een sterke basis.

Een sterke basis verlicht de druk op de onderrug, het zorgt voor een betere houding dus minder onnodige spanning. Het geeft je meer kracht zodat je overbelasting voorkomt en je ademhaling wordt efficiënter.

Waarom komt mijn blessure steeds weer terug?

“Ik sport veel en train heel veel mijn core. Ik voel me echt veel sterker, maar toch blijft die rug af en toe zeuren”

Slapende spieren zijn niet als zodanig herkenbaar. Een slapende spier is niet echt een zwakke spier, maar wel een ‘zwak aangestuurde’ spier. Die kan echter wel ‘sterk’ aanvoelen. Met Neuro Kinetische Therapie kunnen we deze spieren herkennen en sporen we de compensatie voor die spier op. Vaak zien we dat pijn het resultaat is – een symptoom. Deze uit zich op een bepaalde plek. De oorzaak en locatie van het probleem ligt vaak ergens anders. Om die reden is alleen het weghalen van de pijn daarom géén succesvol herstel. Het probleem kan achteraf nog steeds aanwezig zijn en kan zich af en toe nog laten horen. Het herkennen van de compensatie en het aanleggen van nieuwe beweegpatronen zal uiteindelijk het herstel brengen.

De kracht van eenvoud

Het versterken van je core gaat om eenvoud en consistentie. Het is heel verleidelijk om te gaan zoeken naar complexe strategieën of zware workouts, maar de echte impact zit vaak in de basis. Helemaal terug naar de basisbetekent ook terug naar de ademhaling.

Leer op een goede manier ademen en los niet alleen jouw pijnklachten op, maar weet ook dat het meer doet dan alleen dat. Met de juiste manier van ademen geef je een massage aan  je organen en los je stagnaties op in het lymfesysteem. Jouw lymfeklieren beschermen het lichaam tegen ziektes, virussen en degeneratie: een grote schoonmaak dus. Waar denk je dat het allerbelangrijkste deel van ons lymfestelsel zit? In de buik! Is dat toeval denk je? NEE!

Overleven!

Wanneer je gestrest bent of in een bepaalde houding vastzit, past je lichaam zich aan met compenserende strategieën om je te laten ademen.

Bijvoorbeeld: ribben die uitsteken naar voor en een voorwaartse hoofdhouding zijn niet alleen een slechte houding, het zijn overlevingsmechanismen om de zuurstofstroom te vergroten. Jouw lichaam geeft prioriteit aan overlevingsinstincten, zoals ademen, als reactie op een slechte houding of foutieve beweegpatronen.

Als ik meteen begin met het verbeteren van je houding, heb je waarschijnlijk geen idee waar en hoe je moet ademen en verval je snel weer in je oude houding of het lukt je helemaal niet om in een goede houding te komen, wat je ook doet qua oefeningen. Door consistent te oefenen op de juiste ademhaling, elke dag weer, ontstaat er een prachtige samenwerking vanuit je kern.

Een dagelijkse oefening om mee te beginnen

De sleutel tot een betere houding begint met beter ademen.

Klik op de link hieronder en neem je eerste stap naar een betere houding!

Video

 

Conclusie: Werk vanuit je kern

Een sterke core houdt je letterlijk en figuurlijk overeind. Het zorgt voor kracht, balans en veerkracht. Wil je duurzaam succes, dan is opnieuw leren ademen de eerste stap naar het versterken van je CORE!

Kan ik jou helpen?

Heb jij last van zeurende of steeds terugkerende rugpijn? Ik help je graag naar een pijnvrij en sterker lichaam. Neem contact op voor een persoonlijk advies

Contactpersoon

Linda 

Onderneming

Sterk

Word gratis lid

Van het grootste vrouwelijke ondernemersnetwerk van Nederland

En ontvang direct ons gratis magazine in je inbox

You have Successfully Subscribed!